Iedereen in Losser moet gelijke kansen hebben op fijn wonen, werken en leven in de brede zin. De nieuwe inclusieagenda geeft sturing aan deze belangrijke ambitie.
Iedereen in Losser moet gelijke kansen hebben op fijn wonen, werken en leven in de brede zin. De nieuwe inclusieagenda geeft sturing aan deze belangrijke ambitie. Foto: Shutterstock

Iedereen kan meedoen in Losser!

Gemeentenieuws

De gemeente Losser heeft woensdag de inclusieagenda opgesteld. Met de inclusieagenda zetten zij zich in voor gelijkheid en gelijke kansen voor alle inwoners. Samen met ervaringsdeskundigen en samenwerkingspartners uit de gemeente werkt men aan initiatieven om discriminatie, uitsluiting en ongelijkheid door geslacht, etniciteit, leeftijd, fysieke- of lichamelijke beperking en seksuele geaardheid tegen te gaan.

LOSSER - “En dat is heel belangrijk,” Zegt wethouder Marian Oosterbroek. “Iedereen in de gemeente Losser verdient gelijke kansen en het gevoel erbij te horen. Buitengesloten worden op wat voor manier dan ook gebeurt helaas nog altijd. Ook in onze gemeente. We doen al veel, maar de inclusieagenda gaat ons helpen om nog concreter en met focus met dit thema aan de slag te gaan. De agenda is samen met lokale partners en ervaringsdeskundigen uit de gemeente Losser gemaakt. Dit zijn inwoners met allerlei verschillende achtergronden die allemaal vanuit hun eigen beleving input konden leveren. Dat maakt dat de agenda er ook echt toe doet. Niet voor onze inwoners maar samen met onze inwoners”.

Open blik naar elkaar

Thijs Fleer uit Losser is één van de ervaringsdeskundigen die meewerkt aan de inclusieagenda. Over het belang van deze agenda zegt hij: “Ik vind het heel normaal dat die er komt. Iedereen moet mee kunnen doen met waar diegene gelukkig van wordt. Of het nou gaat om met een sportvereniging of zelfstandig je ID-kaart verlengen. Dat is voor sommigen best een opgave. Of het nou gaat om letterlijke of figuurlijke drempels - in mijn geval door autisme. Zo’n drempel hoeft er niet altijd te zijn. Als we met z’n allen een open blik houden en oprecht nieuwsgierig zijn naar elkaar dan kunnen we onze gemeente met elkaar nog wat mooier maken.”

Er gebeurt al veel

Er zijn al tal van projecten in de gemeente Losser die gericht zijn op een inclusieve samenleving. Een voorbeeld is de nieuwe ‘MKB toegankelijke route’ waarin mensen met een beperking kunnen zien hoe toegankelijk de winkels en restaurants in de gemeente zijn. Een ander voorbeeld is het project ‘LVB in de gemeente’ waar Thijs bij betrokken is. Deze projectgroep gaat in gesprek met mensen met een licht verstandelijke beperking. Over hoe begrijpelijk de communicatie van de gemeente Losser is. En met lokale sportverenigingen werken we aan het project ‘Vuist Tegen Discriminatie’.

Zelf meedenken?

Heb jij een lichamelijke- of verstandelijke beperking of te maken met discriminatie op wat voor manier dan ook? En wil je meedenken over het vervolg van de inclusieagenda? Of heb je verdere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Margit Bouman van de gemeente Losser via: m.bouman@losser.nl. De inclusie-agenda is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen uit de gemeente en onze de samenwerkingspartners zoals welzijnsorganisaties, woningcorporaties, kerken, scholen en het verenigingsleven.

De intocht van de loop in 2015.
Het Bevrijdingsvuur komt naar Losser dankzij Iphitos en DSR 5 minuten geleden
Dronebeeld van de rommelmarkt afgelopen jaar.
Rommelmarkt Lutheria 20 mei 1 uur geleden
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 19 uur geleden
Afbeelding
Van alles te beleven op Koningsdag in Losser 21 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie toeristenkrant 21 uur geleden
Afbeelding
Verdiend lintje voor Cor Pit 21 uur geleden
Historische foto van schuttersvereniging St. Märten uit 1936.
Schutters St Märten vieren jubileum 22 uur geleden