Historische foto van schuttersvereniging St. Märten uit 1936.
Historische foto van schuttersvereniging St. Märten uit 1936. Foto:

Schutters St Märten vieren jubileum

Verenigingen

Schuttersvereniging St Marten Losser viert in het weekend van 24, 25 en 26 mei hun 100 jarig jubileum. Uiteraard met de nodige leuke activiteiten om passend stil te staan bij deze bijzondere mijlpaal.

LOSSER - De vereniging heeft een lange geschiedenis; opgericht op 24 mei 1924 met als eerste bestuursleden A Hoeben, B Schulten en G Lippinkhof. St. Märten begon met hun schuttersfeest in het weiland van erve Bookholt (Brilman). Hier werd geschoten, waarna de heer Wevers zich de eerste schutterskoning van Losser mocht noemen. Het feest vond plaats in cafe Holtkamp aan de markt, dit werd met de jaren een groot dorpsfeest voor een klein dorp en de plaatsen er om heen.

Op andere plekken

De schuttersvereniging heeft het feest ook nog heel wat jaren op het Raadhuisplein gevierd, in een grote tent op het plein. Het schieten is tot 25 jaar geleden in het openluchttheater Brilmansdennen gebleven. De gemeente Losser ging het theater verbouwen en de schutters kregen een plek aangeboden aan de Bookholtlaan (Parkeerplaats zwembad), waar de leden van die tijd met trots een eigen clubgebouw hebben gerealiseerd in het oude ketelhuis van het buitenbad. Hier hebben ze sindsdien ook hun vaste plek om hun schuttersfeest te vieren en te schieten.

Trots

Voorzitster Marion Wilke, die zelf nu bijna 30 jaar lid is bij de vereniging, kijkt met trots terug op wat ze bereikt hebben met hun club. “De schuttersvereniging is een aantal jaren geleden niet meer zo in trek geweest helaas, maar hier in Losser zijn we juist gegroeid. Mede door samenwerking met 5 dartclubs en de Dinkelboys, maar ook door de gezelligheid en vooral de toegankelijkheid binnen deze club.”

Eenmalige verplaatsing

Normaal gesproken vieren ze altijd het schuttersfeest in het weekend voor de start van de bouwvak, maar omdat ze opgericht zijn op 24 mei hebben ze besloten het voor dit jaar eenmalig naar het weekend in mei te verplaatsen. De schuttersvereniging heeft voor dit weekend al heel wat voorbereiding gehad met maanden van papierwerk om alles te plannen en te realiseren voor een gezellig weekend. Zo beginnen ze vrijdag met het schieten om het Keizerschap en Koning van Saksenland en aansluitend de receptie voor hun jubileum. Zaterdag overdag kunnen de jeugd en de junioren schieten, en start ook de klootschietronde. Zaterdagavond vind het schieten voor de sponsoren en dorpsvogel plaats, aan het laatstgenoemde mag iedereen vanaf 18 jaar deelnemen. Neem wel een geldig legitimatiebewijs mee. Men sluit af met de afscheidsavond van het koningspaar. Zondag om 12.00 uur start men met toespraken op het SV Losser veld, gevolgd door een rondgang met kranslegging door het dorp, waar in totaal 20 schutters/muziekverenigingen aan deel zullen nemen. In de tent zal de Grenslandkappel vanaf 14.00 uur de muziek ten gehore brengen.Hierna begint de spannende wedstrijd om het koningschap van Losser en ook nog nog het schieten om de jubileumstitel. In de avond is er nog een feestje voor het nieuwe koning(in). Alle dagen is er gratis entree en is iedereen welkom.

Meer informatie

Blijf ook op de hoogte van deze en andere activiteiten van St. Märten. Kijk op: www.schutterslosser.nl 

Afbeelding
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Afbeelding
Praat mee over elektrisch rijden 4 mei, 10:07
Afbeelding
Diverse activiteiten rond vrijheid en vrede in Losser dit weekend 3 mei, 14:56
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:24
Afbeelding
Hart van Losser lezen wanneer jij dat wilt! 3 mei, 08:00
Afbeelding
Inzamelactie voor goed doel 30 apr, 13:29
Afbeelding
Terugblik Koninklijke Onderscheidingen in Losser 30 apr, 11:54