De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink) Foto: Picasa

Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie

Cultuur

Het carnaval van Noordoost-Twente is officieel erkend als immaterieel erfgoed. Met het opnemen van het carnaval in het register, en de status die het carnaval daarmee kreeg, was de eerste stap gezet voor het behouden van deze tradities. Afgelopen zondag was de tweede stap, in het minitheater van Pelles in Deurningen.

DEURNINGEN - Museum De Pelgrim in Oldenzaal heeft als taak op zich genomen dit immaterieel erfgoed te delen en te stimuleren, specifiek ook het buutreden. Museum De Pelgrim en de carnavalsverenigingen uit geheel Noordoost-Twente zetten zich gezamenlijk in om de Buutacademie vorm en gestalte te geven. 

De insteek

De Buutacademie laat de deelnemers kennismaken met de traditie van de buut, maar geeft de deelnemer ook de vrijheid om te ontdekken welke vorm het beste bij hem of haar past. Afgelopen zondagmiddag waren meer dan veertig Noordoost-Twentenaren gekomen naar het mini-theaterzaaltje van Pelles in Deurningen. Een bijzonder zaaltje waar jong en aanstormend Twents talent zijn of haar optreden kan en mag presenteren.

Goede begeleiding

Er is voor de deelnemers een individueel traject uitgezet, waar de deelnemers aan mee kunnen doen. Het traject wordt begeleid door niemand minder dan Thijs Kemperink. Kemperink, tukker en cabaretier, is geen onbekende in de carnavalswereld. Al jaren schrijft hij buuts en begeleidt hij jonge mensen tijdens de carnavalsgala’s in Twente. Kemperink en anderen gaan de deelnemers helpen om een mooie buut en act te maken en uit te voeren. De deelnemers krijgen een coach die ze meeneemt naar gala’s, in contact brengt met verenigingen en andere buutreedners voor advies. Het zijn allemaal mensen die hun sporen in de carnavals en buutwereld hebben verdiend. Men is nooit te oud om te leren zegt men, maar mijn buut van destijds als ‘Spoor Henkie’ verdiende destijds een tiende plaats. Daar wil ik het als 88-jarige nu maar bij laten.

Twents Buutfestival

De voorbereidingen voor het Twents Buutfestival, op zaterdag 26 oktober, zijn weer in volle gang. In mei begint de kaartverkoop via Stadstheater de Bond! Het wordt zoals altijd weer erg gezellig! Meer informatie: www.melange.nu en www.stadstheaterdebond.nl 

Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Afbeelding
Praat mee over elektrisch rijden 4 mei, 10:07
Afbeelding
Diverse activiteiten rond vrijheid en vrede in Losser dit weekend 3 mei, 14:56
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:24
Afbeelding
Hart van Losser lezen wanneer jij dat wilt! 3 mei, 08:00
Afbeelding
Inzamelactie voor goed doel 30 apr, 13:29
Afbeelding
Terugblik Koninklijke Onderscheidingen in Losser 30 apr, 11:54