Of je nu recreatief sport of juist professioneel aan de slag gaat, de gemeenten willen dit graag ondersteunen.
Of je nu recreatief sport of juist professioneel aan de slag gaat, de gemeenten willen dit graag ondersteunen. Foto: Shutterstock

Regionale ambitie sport en bewegen

Sport

Sport en beweging moet voor álle Twentenaren goed toegankelijk en aantrekkelijk zijn. Het hoort bij vitaal leven in onze mooie regio. Om dit te onderstrepen lanceerden woensdag de 14 Twentse gemeenten hun overkoepelende Twentse visie op sport en bewegen voor 2024-2027.

TWENTE - Met deze visie spreken de gemeenten af om samen te werken op het gebied van sport. De gemeenten gaan dan hun kennis en krachten bundelen en waar mogelijk dingen op regionale schaal organiseren. Voor veel inwoners van Twente is sporten en bewegen een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Veel inwoners van Twente zijn lid van een sportvereniging, maar ook steeds meer mensen zijn ‘ongeorganiseerd’ actief, door zelf te wandelen, hard te lopen of baantjes te trekken in het zwembad. Daarnaast beschikt Twente over een flink aantal (top)sportevenementen die hoog aangeschreven staan en die door veel mensen met plezier beleefd worden. Tenslotte is sport en bewegen ook gewoon leuk!

Vitaal leven

De positieve effecten van sporten en bewegen zijn algemeen bekend; het draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook mentale effecten. Zo zitten mensen lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen. Sport en bewegen hebben ook een belangrijk sociaal maatschappelijk effect. Het versterkt de sociale banden, verhoogt de participatie en draagt bij aan de leefbaarheid in dorpen en steden. Niet voor niets is sport en bewegen een belangrijk onderwerp op de gemeentelijke beleidsagenda’s.

Belangrijke thema’s

Samen met een brede groep belanghebbenden zijn vijf thema’s geformuleerd waar men de komende jaren aan gaat werken. De twee belangrijkste zijn inclusief sporten en bewegen evenals talentontwikkeling. Hier ligt de komende jaren de nadruk op.

Inclusief sporten

Sporten moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn, wat je leeftijd, gezondheid of sociale positie ook is. Regionale samenwerking is van groot belang om het aangepast sporten te stimuleren en ondersteunen.

Talentontwikkeling

Bij talentontwikkeling wil men kinderen stimuleren om te sporten en aanwezige talenten optimaal ontwikkelen. Daarbij denken zij aan programma’s om de motoriek te verbeteren en een goede (top)sportinfrastructuur.

Vitale verenigingen

Verenigingen hebben het soms moeilijk. Bijvoorbeeld in het vinden van voldoende vrijwilligers.

Sociaal veilig sportklimaat

Iedereen moet zich veilig voelen tijdens het sporten en tijdens wedstrijden.

Sporten in de openbare ruimte

‘De gemeenten willen het nog aantrekkelijker maken om in de regio te gaan sporten of ontspannen, door het sportief en uitdagend inrichten van de openbare ruimte. Hier liggen nog onbenutte kansen.

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 18 uur geleden
Afbeelding
Van alles te beleven op Koningsdag in Losser 20 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie toeristenkrant 20 uur geleden
Afbeelding
Verdiend lintje voor Cor Pit 20 uur geleden
Historische foto van schuttersvereniging St. Märten uit 1936.
Schutters St Märten vieren jubileum 20 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 22 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11