Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.
Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.

Losser werkt aan aanleg van nog veel meer kruidenrijk grasland

Duurzaamheid

Met een bijdrage van 10.000 euro aan de actie ‘Kruidenrijk grasland’ helpt de gemeente Losser haar boeren (veehouders) te verduurzamen. In combinatie met een eigen bijdrage van de boeren kan met dit geld 70 hectare regulier grasland omgezet worden naar kruidenrijk grasland. 

LOSSER - Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft minder kunstmest nodig dan standaard grasmengsels. LTO Noord, afdeling Noordoost Twente, is erg blij met deze steun. LTO-bestuurder Martin Oldenhof: “Met deze actie laten we zien dat de agrarische sector thema’s als biodiversiteit serieus neemt. Met ‘kruidenrijk grasland’ zetten we stappen op dit thema. Boeren nemen vrijwillig deel, kruidenrijk grasland is immers niet geschikt voor elk boerenbedrijf.”

Belangrijk thema

Milad Lahdo, wethouder gemeente Losser: “Het verbeteren van de biodiversiteit is een belangrijk doel voor onze gemeente. En dan is het mooi om te zien dat Urgenda en LTO op dit punt de handen ineen hebben geslagen. Als gemeente Losser dragen we graag ons steentje bij om van deze actie een blijvend succes te maken.”

1.001 hectare

LTO Nederland en Urgenda zijn eind september 2020 een samenwerking aangegaan om boeren te helpen met verduurzamen. De actie ‘1.001 hectare’ werd opgezet. Dankzij financiële ondersteuning van donateurs zoals Losser krijgen deelnemende boeren een korting op kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels met meer monocultuur. Inmiddels doen meer dan 1.400 boeren in Nederland mee. Kruidenrijk grasland: goed voor de biodiversiteit Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen.Dat is goed is voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen voor meer vogels.Vlinderbloemige planten in het grasland binden stikstof uit de lucht. Het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten zorgt voor een betere waterberging.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10