Oproep: Leef de regels na bij een uitvaart of condoleance

Oproep: Leef de regels na bij een uitvaart of condoleance

LOSSER - De gemeente Losser en de lokale uitvaartondernemers roepen mensen op om zich ook tijdens uitvaarten en andere rouwactiviteiten goed te blijven houden aan de geldende coronamaatregelen.

Aanleiding voor de oproep is de constatering dat uitvaarten en condoleances in Twente de afgelopen tijd zorgden voor diverse clusters van besmettingen. Het is uiteraard al erg vervelend dat er door de coronacrisis meer mensen overlijden dan normaal het geval is, maar dit leed is nog eens extra vervelend wanneer het een concreet risico oplevert voor nabestaanden. De gemeente en ondernemers roepen dan ook op om de regels goed in acht te nemen.

Veel beperkingen
De huidige regels zijn strikt; er mogen maximaal vijftig mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Wanneer de condoleance is op een andere plek dan de uitvaartplechtigheid, dan is dit maximaal 30 personen. Bovendien moet de cake en koffie achterwege blijven. De Losserse uitvaartondernemers proberen zoveel mogelijk met tijdsblokken de drukte te spreiden en de anderhalve meter afstand te bewaren. Bij het condoleren in een rij buiten gelden weer de gebruikelijke regels voor buiten: niet meer dan twee mensen mogen bij elkaar staan. De handhaafbaarheid van zoiets is natuurlijk weer een ander verhaal.

Alternatieve invulling
Daarnaast werden de afgelopen maanden ook de meest uiteenlopende alternatieven geboden om toch op een veilige manier afscheid te kunnen nemen en familie te kunnen condoleren. Zo werden uitvaartdiensten live uitgezonden via internet en zelfs het ‘drive-through condoleren’ was een fenomeen in de begindagen van de coronacrisis.

Wees niet creatief
Een andere belangrijke oproep: wees niet creatief in het omzeilen van deze regels. Zo is het absoluut niet wenselijk om thuis condoleances te organiseren. Het ligt in de Twentse aard om elkaar als goede noabers te willen condoleren met een verlies. Wanneer u iets wil doen, kies dan voor een digitale invulling. Bijvoorbeeld met een online bijeenkomst. Steun betuigen aan de familie kan namelijk ook heel goed schriftelijk of digitaal. Corona onder controle krijgen is een collectieve verantwoordelijkheid.

Meer berichten