Afbeelding

Maaltijd- en bakbox met historisch recept

Algemeen

OLDENZAAL - De maaltijdbox: wie kent ‘m niet… Veel mensen hebben wel eens een maaltijd (abonnement) via ‘Hello fresh’ of ‘Marley Spoon’ besteld. Het daagt je uit om eens iets anders te bereiden en je hoeft er geen uren voor door de supermarkt te lopen. Handig! Maar weet jij ook waar je voedsel vandaan komt?

Aanstreekelijk en museum het Palthe Huis zochten de samenwerking en lieten zich inspireren door de 18e-eeuwse familie Palthe. Het resultaat: een unieke maaltijd- of bakbox boordevol lokale producten en historische recepten, want in die tijd was lokaal consumeren nog heel normaal!

Lokaal eten
De familie Palthe, die in de 18e eeuw behoorde tot de protestantse elite van Twente, woonde in het mooiste straatje van Oldenzaal. Omdat men niet anders kon eten dan dat er voorradig was, at je automatisch naar het seizoen en vaak verbouwde men eigen gewassen. Daarnaast hielden de mensen hun eigen dieren of haalden ze deze op de lokale markt. Vooral in deze tijd willen we elkaar steunen, gezond eten en dan klinkt dit alles best logisch! Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van ons voedsel en gaan weer zelf op zoek naar lokale en seizoensgebonden producten. De goed bewaarde kookschriften uit de tijd van de Palthes bieden een schat aan mooie, lokale gerechten met een bijzonder verhaal. En deze kunt u nu dus ook in huis halen!

In de prijzen
Het plan van Aanstreekelijk en het Oldenzaalse museum wordt gesteund door het Oversticht. Vorig jaar wonnen de twee partijen de Erfgoed Sterren wedstrijd van het Oversticht in de categorie ‘Anders Boeren’. Het plan om mensen weer lokaal te laten eten met de kennis uit 18e eeuw draagt bij aan de realisatie van de voedselketens van de toekomst met erfgoed als motor. De maaltijd- en bakboxen van ‘Eet uit eigen streek’ verbinden de geschiedenis en tradities rondom voedsel op een duurzame manier aan bewoners van nu. Kijk voor meer informatie en bestel je eerste maaltijd- of bakbox op www.eetuiteigenstreek.nl

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 14 uur geleden
Afbeelding
Van alles te beleven op Koningsdag in Losser 16 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie toeristenkrant 16 uur geleden
Afbeelding
Verdiend lintje voor Cor Pit 16 uur geleden
Historische foto van schuttersvereniging St. Märten uit 1936.
Schutters St Märten vieren jubileum 16 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 18 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11