Afbeelding

Herdenking bombardement Glane

Algemeen

LOSSER - Zaterdag 15 februari was het 75 jaar geleden dat Glane gebombardeerd is met brisantbommen die bestemd waren voor het iets verderop gelegen Gronau. Hierbij kwamen 3 mensen om het leven en raakten 7 kinderen en een volwassen vrouw gewond. Er werden 25 huizen onbewoonbaar en ruim 95 zwaar beschadigd. Een vergissingsbombardement.

Glane was veranderd in een ruïne. De herdenking begon om 13.30 uur in het dorpshuus de Glaan, waar veel belangstellenden acte de présence gaven. De voorzitter van de dorpsraad uit Glane, Ad Pruyn, opende de plechtigheid. Hij vertelde dat hij zijn jeugd had doorgebracht in Rotterdam en dat hij als 12-jarige jongen. Iedereen weet over het bombardement van Rotterdam. En bijna niemand weet over het bombardement Glane.

Naar de plek des onheils
Het gezelschap trok vervolgens te voet naar de plaats waar het bombardement had plaatsgevonden, dicht bij de grensovergang. Waar onlangs nog een stukje rail met een stootblok is geplaatst ter herinnering aan het station Glane. Burgemeester Cia Kroon kreeg het woord en zei dat ze het fijn vond dat er zoveel belangstellenden voor deze herdenking aanwezig waren. Ook onderstreepte ze het belang van dit soort herdenkingen, met als voornaamste reden de jeugd te laten weten wat er ooit gebeurd is en dat dit nooit weer mag gebeuren. Na de minuut stilte klonken uit de doedelzak van Norbert Bruins ontroerende tonen. Dit, mede met het leggen van bloemen, maakte het geheel tot een plechtige herdenking.

Annie Bok-de Vries
Annie Bok-de Vries (83) was één van de slachtoffers. Ze was buiten aan het spelen toen het bombardement begon. Ze raakte gewond door rondvliegende scherven en kreeg ernstige problemen met haar gezichtsvermogen. Ze heeft nog steeds een gedeelte van een scherf in haar hoofd.

Historische Kring Losser
Op de plek van het bombardement aan het eind van de Hoge Veldweg, bij de grens, heeft de HKL in 2013, in het kader van het project ‘Plaatsen van herinnering’, een informatiebord geplaatst.

Foto en tekst: Sietse Smit
Aangeleverd door Hallolosser.nl

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 10 uur geleden
Afbeelding
Van alles te beleven op Koningsdag in Losser 12 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie toeristenkrant 12 uur geleden
Afbeelding
Verdiend lintje voor Cor Pit 12 uur geleden
Historische foto van schuttersvereniging St. Märten uit 1936.
Schutters St Märten vieren jubileum 12 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 14 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11