Eddy Achterberg verlaat Losser

LOSSER - Het huis aan de Bredenhorst maakt al een verlaten indruk. Nog een paar weken en dan is Eddy Achterberg definitief weg uit Losser, het dorp waar hij zo'n 36 jaar heeft gewoond. En wie de carrière van Eddy bekijkt, mag hem rustig een FC Twente-icoon noemen. Niettemin begon Eddy Achterberg zijn voetballoopbaan bij DOS Utrecht. Daar voetbalde hij als 15-jarige als spits in een elftal met onder meer Leo van Veen, die later nog bij Ajax terecht zou komen. Eddy scoorde in één seizoen 35 doelpunten, wat hem zijn eerste profcontractje opleverde, voor 50 gulden per maand wel te verstaan.

In 1967 kwam Eddy Achterberg naar FC Twente. Kees Rijvers, die hij liefkozend "Pa", blijft noemen was trainer en bouwde aan een nieuw elftal. Eddy vertelt: "Omdat ik begreep dat ik geen eindeloos voetballeven zou hebben, besloot ik de horeca diploma's te halen. Ik woonde inmiddels aan de Lutterstraat in Losser en kocht daar een cafetaria die ik ook "de Keu" noemde. Mijn voetbalcarrière had ik in 1978 afgesloten en inmiddels was ik ook eigenaar geworden van cafetaria "de Tuffel" in Losser.
Eddy behaald de voetbal diploma's "oefenmeester 1" en "coach betaald voetbal" en dat zou hem niet veel later goed uitkomen. Kees Rijvers werd trainer bij FC Twente en prompt werd Eddy gevraagd om coach van het 2e elftal te worden.

Huub Stevens
Na een tip van Rijvers wordt Achterberg de assistent-trainer van Huub Stevens bij Roda JC. Het gezin verhuist naar het Limburgse Simpelveld. Roda wordt 2e dat jaar en plaatst zich voor Europees voetbal. Niet lang daarna zit Schalke 04 zonder trainer en Huub Stevens wordt de nieuwe man.
Eddy volgt hem niet veel later en wordt opnieuw assistent-trainer bij Stevens en verhuist weer naar Losser. Als Fred Rutten daarna trainer wordt bij FC Twente en Eddy als assistent-trainer wordt gevraagd, keert hij terug naar zijn oude liefde. Samen met Fred viert hij dan in 2000 het bekersucces van FC Twente na de gewonnen finale tegen PSV. Toch blijft het buitenland trekken. Eerst onder Jupp Heynckes en Ralf Rangnick nog assistent bij Schalke en dan in 2009 weer samen met Huub Stevens naar Red Bull Salzburg, waar hij in 2010 het kampioensfeest viert.

Terug naar Losser
Als Eddy 65 is geworden keert hij terug naar Losser. Hij wordt ambassadeur van FC Twente en is blij en trots op zijn carrière. Dagelijks is hij in de Grolsch Veste te vinden en geniet nog steeds met volle teugen van zijn populariteit. En hij heeft het verdiend. Eddy: "Ik verlaat Losser met pijn in mijn hart. Ik heb altijd heel prettig gewoond in dit mooie dorp, maar nu ga ik met mijn vrouw, die mij altijd enorm heeft gesteund, in een fraai appartement in Enschede wonen. Misschien wel zo hoog dat ik de Grolsch Veste vanuit mijn woonkamer kan zien, want ja, je bent niet zomaar een clubicoon.

Foto en tekst:
Henri Schuite, Hallo Losser.

Meer berichten