De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.
De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.

Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne De Lutte

Algemeen

Brandweer Twente is in 2021 gestart met het vervangen van haar tankautospuiten. De tankautospuit, het basisvoertuig en afgekort TS, wordt gebruikt bij inzetten voor brand, technische hulpverlening, waterongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen. Komende maandag krijgt ook de kazerne in De Lutte haar nieuwe auto!

DE LUTTE - De nieuwe voertuigen vervangen de huidige TS’en, die na jaren dienst- en inzeturen aan vervanging toe zijn. Sinds 2021 is een deel van de Twentse vloot al vervangen. Sinds november afgelopen jaar vervangen we op nog 16 kazernes de tankautospuit. Als de laatste in 2024 in ontvangst is genomen, zijn alle 29 Twentse kazernes voorzien van het nieuwe type voertuig.

Enthousiaste ontvangst

Komende maandagavond 25 maart draagt de korpsleiding om 20.00 uur de nieuwe TS officieel over aan de korpsleden van kazerne De Lutte. De brandweerkazerne in De Lutte telt 23 vrijwilligers en heeft jaarlijks zo’n 55 uitrukken. Het personeel van De Lutte is enthousiast over de nieuwe auto: “We zijn blij met de nieuwe auto, hij is goed wendbaar en heeft een veel betere wegligging dan de oude tankautospuit. En we krijgen in juni een natuurbrandvoertuig. Daarmee kunnen we natuurbranden in de omgeving van De Lutte nog beter bestrijden,” vertelt kazernecoördinator Frank Olde Riekerink.

Uniek voertuig

De nieuwe tankautospuiten zijn speciaal voor Brandweer Twente ontworpen en uitgerust met de modernste apparatuur en innovatieve snufjes. Zo is men van hydraulisch redgereedschap overgegaan naar accu aangedreven gereedschap, dat veel hanteerbaarder is. Het voertuig is zo efficiënt mogelijk ingericht. Daarnaast is de ruime manschappencabine kenmerkend, hier is plek voor in totaal zeven personen. De bepakking en de materialen, die bij het begin van een inzet nodig zijn, hebben een plek gekregen in de manschappencabine. Zo kunnen de brandweermensen de inzet zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Niet alleen het voertuig, maar ook de bepakking is nieuw. Een groot deel van deze materialen is geleverd door Twentse ondernemers.

Technische specificaties

Chassis: Iveco Eurocargo Fire Fighting 160E32 4×2 (Euro 6). Opbouw: Hilton/Magirus TLF2000. Motor: 6-cilinder diesel, 235 kW (320 PK). Aandrijving: automatische versnellingsbak (Allisson). Wielbasis: 4.185 mm.

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 18 uur geleden
Afbeelding
Van alles te beleven op Koningsdag in Losser 20 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie toeristenkrant 20 uur geleden
Afbeelding
Verdiend lintje voor Cor Pit 20 uur geleden
Historische foto van schuttersvereniging St. Märten uit 1936.
Schutters St Märten vieren jubileum 20 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 22 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11