De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.
De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.

Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne De Lutte

Algemeen

Brandweer Twente is in 2021 gestart met het vervangen van haar tankautospuiten. De tankautospuit, het basisvoertuig en afgekort TS, wordt gebruikt bij inzetten voor brand, technische hulpverlening, waterongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen. Komende maandag krijgt ook de kazerne in De Lutte haar nieuwe auto!

DE LUTTE - De nieuwe voertuigen vervangen de huidige TS’en, die na jaren dienst- en inzeturen aan vervanging toe zijn. Sinds 2021 is een deel van de Twentse vloot al vervangen. Sinds november afgelopen jaar vervangen we op nog 16 kazernes de tankautospuit. Als de laatste in 2024 in ontvangst is genomen, zijn alle 29 Twentse kazernes voorzien van het nieuwe type voertuig.

Enthousiaste ontvangst

Komende maandagavond 25 maart draagt de korpsleiding om 20.00 uur de nieuwe TS officieel over aan de korpsleden van kazerne De Lutte. De brandweerkazerne in De Lutte telt 23 vrijwilligers en heeft jaarlijks zo’n 55 uitrukken. Het personeel van De Lutte is enthousiast over de nieuwe auto: “We zijn blij met de nieuwe auto, hij is goed wendbaar en heeft een veel betere wegligging dan de oude tankautospuit. En we krijgen in juni een natuurbrandvoertuig. Daarmee kunnen we natuurbranden in de omgeving van De Lutte nog beter bestrijden,” vertelt kazernecoördinator Frank Olde Riekerink.

Uniek voertuig

De nieuwe tankautospuiten zijn speciaal voor Brandweer Twente ontworpen en uitgerust met de modernste apparatuur en innovatieve snufjes. Zo is men van hydraulisch redgereedschap overgegaan naar accu aangedreven gereedschap, dat veel hanteerbaarder is. Het voertuig is zo efficiënt mogelijk ingericht. Daarnaast is de ruime manschappencabine kenmerkend, hier is plek voor in totaal zeven personen. De bepakking en de materialen, die bij het begin van een inzet nodig zijn, hebben een plek gekregen in de manschappencabine. Zo kunnen de brandweermensen de inzet zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Niet alleen het voertuig, maar ook de bepakking is nieuw. Een groot deel van deze materialen is geleverd door Twentse ondernemers.

Technische specificaties

Chassis: Iveco Eurocargo Fire Fighting 160E32 4×2 (Euro 6). Opbouw: Hilton/Magirus TLF2000. Motor: 6-cilinder diesel, 235 kW (320 PK). Aandrijving: automatische versnellingsbak (Allisson). Wielbasis: 4.185 mm.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10