In totaal deden 729 mensen mee aan de vijfde editie van de Twentse Smokkeltrail
In totaal deden 729 mensen mee aan de vijfde editie van de Twentse Smokkeltrail

Vijfde editie van de Twentse Smokkeltrail een groot succes

Algemeen

LOSSER - Op zondag 6 november 2022 is de lustrumeditie van de Twentse Smokkeltrail gehouden.

Het evenement dat voor de vijfde keer werd georganiseerd door de atletiekvereniging Iphitos is opnieuw een groot succes gebleken. Met 729 deelnemers verdeeld over vijf onderdelen was er een grotere opkomst dan de afgelopen jaren. De afstand van 14,8 km hardlopen was de favoriete afstand met 248 deelnemers. De overige deelnemers verdeelden zich over de 27,4 km trail hardlopen en de 10 km drop-off trail.

De winnaar van de 27,4 km trail was Cornelis Scheltinga uit Apeldoorn, tweede was Stefan Wielers uit Bad Bentheim en derde Jelte ter Brake uit Amersfoort. Linda Tuitert-Kuipers zegevierde bij de vrouwen, tweede was Nienke Veeneman uit Losser en derde Harijati Schulte uit Enschede. 

Bij de trail van 14,8 km was Stefan Wharton uit Amsterdam de winnaar, gevolgd door Jesse Vlutters uit Oldenzaal en derde was Bouke Scheltinga van de Nederlandse Triathlon Bond. Suzanne Roesthuis uit Borne was de eerste vrouw, tweede werd Sanne Vlutters van atletiekvereniging Lionitas uit Leeuwarden. Als derde eindigde Franka van Dijken uit Amsterdam.


De trail ging over verschillende landgoederen die normaal gesproken afgesloten zijn. 

Ook werd er gewandeld op dezelfde parkoersen met grote deelnemers aantallen. Veel landgoedeigenaren hadden speciaal voor deze trail hun landgoederen opengesteld. Zo liepen de deelnemers over unieke delen van de route. Wandelen en hardlopen op stukken van de route waar je anders niet mag komen. Dit zorgt mede ervoor dat de Twente Smokkeltrail een uniek evenement genoemd mag worden.

Het centrale thema was het smokkelen, een karakter meegegeven aan deze trail omdat er in de regio vroeger veel gesmokkeld is, met name boter. Doordat er in twee verschillende landen werd gelopen was er een opdracht voor de deelnemers boter mee te smokkelen over de grens. Bij een fraai douanehokje stond een commies in vol ornaat. En deze man was streng maar wel rechtvaardig. Na het tonen van hun identiteitskaart mocht men de route vervolgen via het ‘Commiezenpad’.

Na afronding van de wedstrijd werden de deelnemers beloond met een medaille en een pakje krentenwegge waarop de meegesmokkelde boter kon worden uitgesmeerd. De winnaars zijn gehuldigd en beloond met een mooie bokaal en een toepasselijk flesje smokkel öllie.

!
Afbeelding
Informatieavond over windpark in De Lutte 27 nov, 14:27
Afbeelding
Martinikoor Losser geeft kerstconcert op 10 december 27 nov, 14:26
Afbeelding
Meldplicht carbidschieten 27 nov, 12:24
Afbeelding
Uitgaansavond in Losser voor alleenstaanden van 40-67 jaar 26 nov, 14:53
Afbeelding
Extra geld voor papierinzameling 26 nov, 13:20
Afbeelding
Gezellig Sinterklaasfeest in ‘t Trefhuus in Overdinkel 26 nov, 13:18
Afbeelding
Laatste kans voor GGD enquete 26 nov, 12:03
Afbeelding
Losser en Oldenzaal scoren goed met hun toiletten 25 nov, 14:40