Archieffoto van het Twents Buutfestival, één van de activiteiten om deze traditie levend te houden.
Archieffoto van het Twents Buutfestival, één van de activiteiten om deze traditie levend te houden.

Buutacademie moet het erfgoed van de buutreden bewaken

Cultuur

Sinds april 2021 wordt het carnaval van Noordoost-Twente officieel erkend als immaterieel erfgoed. Opname van het carnaval in het register, en de status die het carnaval daarmee krijgt, is slechts een eerste stap. Belangrijk onderdeel van deze status is dat het erfgoed geborgd wordt voor de toekomst. 

OLDENZAAL - Het nieuwe museum De Pelgrim ziet het als een mooie taak om dit erfgoed te delen en te stimuleren. Eén van de tradities die hier onderdeel van is, is het buutreden. Dit staat onder druk, onder meer door een beperkte aanwas van nieuwe deelnemers. Daarom zetten de musea en de carnavalsverenigingen uit Noordoost-Twente gezamenlijk in op de Buutacademie.

Buut academie

De Buutacademie laat mensen kennismaken met de traditie van de buut, maar geeft de deelnemers ook de vrijheid om te ontdekken welke vorm het beste bij hen past. Voor het eerste jaar is een individueel traject uitgezet waar 6 deelnemers aan mee kunnen doen. Dit traject bestaat uit 4 bijeenkomsten tussen juni 2024 en januari 2025 en zal begeleid worden door niemand minder dan Thijs Kemperink. Thijs is Tukker, cabaretier en zeker geen onbekende in de carnavalswereld. Al jaren schrijft hij buuts en begeleidt hij jonge mensen tijdens de gala’s in Albergen. Thijs zal de deelnemers helpen om in 4 bijeenkomsten een mooie act te maken en uit te voeren. Gedurende de hele periode krijgen de deelnemers een coach die ze o.a. meeneemt naar gala’s, in contact brengt met verenigingen en andere buutreedners en advies geeft. Dit zijn allemaal mensen die hun sporen in de carnavals/theater/galawereld hebben verdiend zoals Jan Riesewijk en Annet Meijerink.

Aanmelding

De Buutacademie staat open voor aanmeldingen van iedereen. Ervaring met theater of een andere vorm van op het podium staan is geen vereiste. Wel moet men ten minste 14 jaar zijn, wonen in Twente en mensen graag laten lachen. Verder is de deelnemer bereid om tijd vrij te maken om mee te doen aan het gehele traject en uiteindelijk ook op te treden. Affiniteit met het carnaval als belangrijke traditie in Noordoost-Twente is ook belangrijk. Naast dit traject worden er dit jaar ook vijf losse workshops georganiseerd met onderwerpen zoals stemgebruik, lied schrijven, regie en het creëren van je eigen type. Interesse in dit alles? Kom dan op 21 april van 14.30 tot 16.00 uur naar de informatiebijeenkomst bij Pelle’s in Deurningen. Aanmelden kan via: www.museumdepelgrim.nl/buutacademie 

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10