Afbeelding

Column: Verjaardag

Algemeen

OLDENZAAL - Zondag vier ik mijn 84-ste verjaardag; een overdenking over de afgelopen 83 jaar is op zijn plaats. Vroeger was verjaardag vieren een feestelijk gebeuren, mijn lief was dan dagen van tevoren in de weer met het maken van haar favoriete baksel, de 'langevinger taart'. Waarvoor ze, nadat de taart was verorberd, door een ieder werd geprezen.

Ook haar appeltaart was altijd een culinaire strijd tussen de taart van haar en haar schoonzus, die naar eigen zeggen de betere appels had gekozen. Na haar overlijden, al weer 13 jaar geleden, is het 'Joke bakt ze', tot het verleden gaan behoren. Toch bakt heel Holland en ook heel Oldenzaal op gezette tijden en niet alleen bij verjaardagen.

Met het verstrijken der jaren zijn ook de jaarlijkse verjaardagsfeestjes op een laag pitje komen te staan. Dus trek ik de laatste jaren met mijn verjaardag er op uit, en breng mijn verjaardag door in mijn tweede vaderland Portugal. Vorige week kwam mijn kleinzoon met de vraag: "Opa, ga je weer naar Portugal met je verjaardag?" Ik wilde antwoord geven, maar toen ontstond er een aardige discussie. Schoonzoon reageerde met: "Ja, hij drinkt zijn verjaardagsborrel in Portugal". Beide kleinkinderen vonden dat ik mijn verjaardag hier moest vieren. Kleinzoon die mij steeds toedicht dat ik 100 wordt, attendeerde mij er op dat ik dan nog maar 16 verjaardagen had te gaan en mijn kleindochter zei: "Dat moet ik dan nog wel zien".

Toen ik die avond thuis mijn dag overpeinzingen maakte, kwam ik nogmaals tot het besef dat ook ik het eeuwige leven niet heb. Die nacht sliep ik wat onrustig, want mijn tijd om te gaan kwam in zicht. Dus nam ik hopelijk een wijs besluit. De vlucht naar Portugal en de hotel reservering afgezegd en verjaardag vieren met hen waarmee je lief en leed door de jaren heen hebt gedeeld. Ik zette het roer om. Bestel een taart bij bakker Frans, ga bij mijn dochter en schoonzoon en mijn twee oogappeltjes verjaardag vieren en uiteten.

Ik zal mij niet ergeren aan het veelvuldig gebruik van de smartphone. Ik ga ze verleiden om een potje Uno te spelen, en een partijtje dammen staat ook op de doelijst. Blijft voldoende tijd om met schoonzoon "ons" favoriete drankje te drinken en te proosten op de jaren die mij hopelijk nog worden gegeven.

Kaatjeknip, oktober 2019

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Wandelen in het Dinkeldal 12 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56