Hetty Bonke, de reddende engel van ons dementievriendelijk koor ,,Vergeet mij niet”
Hetty Bonke, de reddende engel van ons dementievriendelijk koor ,,Vergeet mij niet” Foto: Picasa

Altijd genieten
met volle teugen

Met behulp van jullie allen ben ik weer over de dorpel getild en ga ik de uitdagingen opnieuw aan, ook in 2023. Het nieuwe jaar lonkt en daagt ons allen uit: om samen te genieten van de dingen die wij doen. 

OLDENZAAL - De uitdagingen zijn er. Zo schreef de directeur van de Hartkrant, (Dick Huve): bedankt voor het afgelopen jaar en een prettige samenwerking ook in 2023. Nog niet afgeschreven, dus nog niet afgedaan maar er nog toe doen. Na zoveel jaren ervaringen rijker en teleurstellingen overwonnen, voel ik toch weer dat de essentie van mijn bestaan is om van het leven te genieten. Te genieten van wat ik doe, te genieten van wie ik ben en te genieten van de mensen om me heen. 


Genieten is een moment of een ervaring heel aangenaam vinden en het goede gevoel binnen laten komen. Hoe zorg ik er voor dat ik het meest uit zo’n ervaring of moment haal? Door zoveel mogelijk te zien, te horen, te voelen en te ruiken van dat ene moment. Door in het ‘hier en nu’ te leven en er te zijn zonder dat ik met mijn gedachten ergens anders ben. Ik ben gestopt met de dingen die niet meer bij mij passen, mijn privé-bibliotheek opgeruimd (onthechten) en mij aangemeld bij de plaatselijke bibliotheek (geaccepteerd). Geen status, geen bravoure maar handelen met je gevoel en beslissen op je intuïtie.


Het meest geniet ik van de liefde, gezelligheid, het theater, muziek en culinaire bezigheden met anderen. Een terugblik is op zijn plaats, ik heb genoten van de intocht van de Plechelmus klok, genoten van de viering rond het beleg van Oldenzaal, genoten van het benoemd worden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, genoten van het actief bezig zijn en blijven van onze Oldenzaalse Nachtburgemeester, genoten van het mede mogen realiseren van de uitgave van het Stolpersteine route- en wandelboek. Er is meer, veel meer. Ik weet het.


Toch richt ik mij liever op de toekomst en wat ik nog graag in 2023 gerealiseerd zou willen zien. En hoe kan en zal ik daar mijn steentje toe bijdragen? Daar gaan we: Dat wij ons samen en krachtiger blijven inzetten en werken aan een dementievriendelijk Oldenzaal. Dat vast in de agenda van gedenken en vieren wordt opgenomen de jaarlijkse Stolpersteine poetsdag en de Stolpersteine wandel dag. Dat de verlichting van het NS station in de avonduren weer werkt en de stationsklok met verlichting nu eindelijk wordt gerepareerd.


Dat er een budget komt uit de pot cultuur voor de tweede Oldenzaalse Nachtburgemeester. Dat wij ons samen gaan inspannen en de oproep doen voor de terugkeer van een Oldenzaalse Stadsdichter 2023. Dat het Stadsidee Joodse begraafplaats wordt gerealiseerd. Dat de ontmoetingsdag op derde kerstdag 2023 bij Tram 2 in ere blijft. Dat ik het boek over de Joodse familie De Leeuw – Rosenberg krijg gerealiseerd. Dat ik het boek over Joke, het kind van een Duitse soldaat, krijg gerealiseerd. Dat ik het verhaal van de nog onbekende Hengelose Verzetsstrijder kan afronden.

Er zijn ook voor 2023 veel dingen die ik graag wil realiseren


Ik trek mij minder aan van wat anderen van mij willen, over mij denken of vinden. Ik maak mij zelf niet emotioneel afhankelijk van anderen. Dat kan veel narigheid in allerhande relaties voorkomen. Ik ben tevreden met wie ik ben en dat geeft een heerlijk gevoel. We hebben samen nog veel te verhapstukken en dat gaat ons weer lukken in dit mooie jaar!

De verkiezing van de nieuwe Nachtburgemeester krijgt gestalte.
Pen