Afbeelding
Foto: Shutterstock

Tijd voor vakantiegeld: waarom krijgen we eigenlijk vakantiegeld?

Het is mei en dat betekent dat de meeste werknemers deze maand hun vakantiegeld op de rekening krijgen gestort. Wel fijn, zo'n extraatje voor de zomermaand. Iedereen die werkt of een uitkering krijgt heeft recht op vakantiegeld.

Het vakantiegeld werd rond 1910 in de vorm van betaald verlof ingevoerd. Vóór 1910 was het namelijk normaal dat mensen die vakantie wilden nemen onbetaald verlof moesten opnemen. Hier kwam verandering in nadat werknemers gingen staken om tijdens hun vakantie doorbetaald te krijgen. Dit leidde tot een groeiende trend waarin steeds meer sectoren betaald vakantieverlof begonnen toe te staan.

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd er een extra vakantietoeslag ingevoerd bovenop het betaalde verlof. Deze toeslag was van groot belang voor veel mensen, omdat ze zonder dit extra bedrag zich geen vakantie konden veroorloven na de oorlog. Het oorspronkelijke doel van het vakantiegeld was altijd al dat het gebruikt zou worden om op vakantie te gaan. Dit was gunstig voor werkgevers, omdat ze na de vakantie hun werknemers weer uitgerust zagen terugkeren. Daarom werd besloten door de regering en werknemers om het volledige bedrag in één keer aan het begin van de zomer uit te keren zodat het geld ook daadwerkelijk voor een vakantie gebruikt zou worden.

Het vakantiegeld bedrag is minimaal 8 procent van je bruto jaarloon, tenzij het loon drie keer meer dan het minimumloon is. In dat geval kan het lager zijn. Andere betalingen, zoals een winstuitkering, tellen niet mee voor de berekening van het vakantiegeld. Bij ziekte


loopt de opbouw van het vakantiegeld ook door. Het wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van dit jaar. Wanneer je baan stopt wordt het bedrag meteen uitbetaald.

Wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt, heb je ook recht op vakantiegeld. Van het maandelijkse nettobedrag wordt 5 procent opzijgezet voor de vakantietoeslag, die in mei of juni wordt uitbetaald.

Er zijn ook werkgevers die ervoor hebben gekozen om het vakantiegeld al te laten opnemen in het loon en dit maandelijks uitkeren. Dit wordt het all-in-uurloon genoemd.

Afbeelding
De meeste werknemers krijgen hun vakantiegeld eind mei op de rekening gestort.