Veel gemeenten in de regio vervingen de afgelopen jaren al verouderde lampen voor zuiniger LED-verlichting die meer mogelijkheden heeft.
Veel gemeenten in de regio vervingen de afgelopen jaren al verouderde lampen voor zuiniger LED-verlichting die meer mogelijkheden heeft. Foto:

Gemeente Losser vervangt veel oude straatverlichting

De komende weken laat de gemeente Losser de straatverlichting vervangen in diverse kernen. In totaal worden ruim 350 lantaarnpalen en 500 armaturen (de daadwerkelijke lampen) vervangen.

LOSSER - Komende week start de aannemer Ko-Hartog met de werkzaamheden in De Lutte. Daarna zijn Overdinkel, Glane en Lasser aan de beurt. In Beuningen worden geen lantaarnpalen vervangen.

De palen die vervangen worden vaak verouderd of in slechte staat. De vervanging heeft ook andere voordelen: de oude, energieslurpende lampen worden vervangen door duurzame LED-verlichting. Deze gebruikt minder energie en verlicht ook gerichter. Bovendien is de nieuwe LED-verlichting ook voorzien van een dimfunctie, zodat de lampen niet altijd op volle sterkte hoeven te draaien. De gemeente laat weten dat de palen één op één vervangen zullen worden. Oftewel, waar er nu een staat komt er straks ook eentje terug. Dit is lang niet altijd vanzelfsprekend; de afgelopen jaren werden door heel Twente lantaarnpalen geschrapt wanneer deze overbodig waren, zoals in het buitengebied. Rond vrijdag 21 april moeten alle werkzaamheden klaar zijn, afhankelijk van het weer.