Het Losserse echtpaar Van Assen vierde deze week hun 60-jarig huwelijk. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Losserse echtpaar Van Assen vierde deze week hun 60-jarig huwelijk. (Tekst/foto: Martin Meijerink) Foto: Picasa

Henk en Els Van Assen vieren hun diamanten huwelijk in Oldenzaal

Henk en Els Van Assen - Van Dijk vierden hun diamanten huwelijk. Ze wonen naar tevredenheid in de Bloemenbuurt in Oldenzaal. Maandag ging ik langs voor een portret; het werd een heel gezellig samenzijn met twee in Zwolle geboren Oldenzalers. 

OLDENZAAL - Het zijn twee senioren die zeer tevreden zijn met hun dagelijkse bestaan, eenzaamheid laten ze niet toe en ontmoeting met de medemensen past geheel bij ze. Wanneer het paar elkaar ontmoet op de dansvloer in Zwolle is het liefde op het eerste gezicht. Henk vraagt haar naar huis te mogen brengen en het blijft aan. Vijf jaar hadden ze verkering, het was de tijd van woningschaarste net als nu.

Els Van Dijk (83) was de jongste uit een gezin van tien. In haar jonge jaren was ze werkzaam in een mannenfactuurzaak. Ze is vaardig met naald en draad. Ze maakte kleding voor haar eigen gezin, maar nu gebruikt ze haar creativiteit in het maken van schilderijen middels Diamond Painting. Een vriendelijke en gezellige vrouw die heel spontaan is in haar uitingen. 


Henk Van Assen (86) oogt ietwat bescheidener maar praat graag over zijn rijke arbeidsverleden. Henk was boekbinder van beroep, hij straalt als hij over het vak boekbinder en boekdrukkunst zijn verhaal doet. Ze kwamen in 1968 in Oldenzaal wonen. Henk was werkzaam als leidinggevende op de afdeling boekbinderij bij de sociale werkplaats de schakel. De destijds omstreden sociale werkplaats hield op te bestaan en in zeer korte tijd stonden ruim 650 mensen met één of meerdere beperkingen op straat, een drama was dat destijds. Gelukkig werd de afdeling boekbinderij overgenomen door de gemeente Enschede. Wanneer hij in de gelegenheid wordt gesteld om gebruik te maken van de VUT regeling komt er een eind aan zijn werkzame bestaan.


 Even valt het gesprek stil. Henk staat op en haalt een portret van hun overleden zoon van de muur. Hij is 33 jaar geleden verongelukt. Beide laten de emotie toe: "Wat zou het mooi geweest zijn als hij met ons dit feest had mee mogen vieren." Ik word deelgenoot, van het verdriet én de vreugde van deze twee lieve mensen. Het echtpaar vierde eerder al feest met de bewoners van hun appartementencomplex. Vervolgens het bezoek en de bloemen die burgemeester Patrick Welman had bezorgd namens het gemeentebestuur. Afgelopen zondag was er een prachtig feest op 't Kruisselt dat was georganiseerd door dochter Anita en zoon Sander. Samen met de familie vierden ze het Diamanten huwelijksfeest.