Van zwemmen tot bowling en nog veel meer: De Klup biedt weer vele activiteiten aan voor mensen met een beperking.
Van zwemmen tot bowling en nog veel meer: De Klup biedt weer vele activiteiten aan voor mensen met een beperking. Foto:

De Klup Twente: veel activiteiten voor mensen met een beperking

In Nederland zijn er naar schatting twee miljoen mensen met een beperking volgens HandicapNL. Voor hen is het soms lastig om activiteiten te ondernemen; bijvoorbeeld door een gebrek aan passende begeleiding. In Twente is Stichting De Klup Twente actief om juist voor deze groep een breed scala aan activiteiten aan te bieden. Zo ook in Noordoost-Twente.

TUBBERGEN - De Klup biedt in de meeste Twentse gemeenten passende activiteiten aan voor mensen met een beperking. Dat deze activiteiten van groot belang zijn was duidelijk merkbaar in 2020 volgens De Klup: "Zonder de activiteiten bij De Klup Twente blijven veel deelnemers met een beperking verstoken van vrienden en kennissen en van contact met anderen. Ze kunnen hun talenten niet ontplooien of nieuwe vaardigheden leren. Metals gevolg vereenzaming, verdriet en (ernstige) neerslachtigheid." zo staat te lezen in het jaarverslag over 2020. Voor De Klup waren de lockdowns ook een dubbel uitdaging; naast de impact die dit had op de deelnemers van de activiteiten, werden ook de vrijwilligers getroffen. Ook voor hen bieden de activiteiten namelijk structuur en zingeving die ineens wegviel. Mede doordat De Klup actief contact hield met de vrijwilligers bleef het aantal op peil in 2020.

Het afgelopen jaar namen 620 mensen deel aan in totaal activiteiten, die ook deels digitaal ingevuld werden zoals een thuis-kunstwedstrijd. In Tubbergen namen afgelopen jaar in totaal 59 mensen deel aan activiteiten, in Dinkelland 9 mensen.

Op dit moment kunnen mensen in Tubbergen deelnemen aan een tweetal activiteiten, namelijk recreatief zwemmen in de Vlaskoel onder begeleiding van vrijwilligers, maar ook de Funklup voor mensen met een licht verstandelijke beperking; deze komt eens per maand bijeen in 't Eschhoes in Vasse. Een overzicht van activiteiten is ook te vinden op de website van De Klup:

www.deklup.nl


Naast onder meer sponsoring en deelname-bijdrages bekostigd de stichting ook activiteiten met de verkoop van onder meer chocolade. Zo kan men via de website chocoladeproducten kopen, gemaakt in samenwerking met een andere sociale instelling in de regio als leverancier. Hiervan komt de opbrengst zowel ten goede aan De Klup, maar ook gaat een kwart van de opbrengst nar stichting Het Gehandicapte Kind. Zo werden afgelopen jaar ruim 1.200 chocoladeletters verkocht, 250 paaseieren en nog 120 chocoladerepen.