De voedselbank Oost-Twente ontvangt regelmatig steun van de diverse caritas-takken in de regio. Zoals hier bij een kaas-donatie.
De voedselbank Oost-Twente ontvangt regelmatig steun van de diverse caritas-takken in de regio. Zoals hier bij een kaas-donatie. Foto:

Boodschappenmand in alle kerken van de Heilige Pancratiusparochie

Sinds afgelopen zondag staat er in alle kerken van de H. Pancratiusparochie een boodschappenmand. Kerkgangers en bezoekers kunnen hier houdbaar voedsel doneren voor gezinnen die het moeilijker hebben in de brede Tubbergse gemeenschap.

TUBBERGEN - In Nederland leven naar schatting een miljoen mensen in een huishouden waar armoede heerst, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel Tubbergen eveneens volgens het CBS samen met Dinkelland de rijkste Twentse gemeentes zijn, zijn er ook hier wel degelijk minima-gezinnen te vinden. Volgens de Pancratiusparochie gaat het in hun werkgebied statistisch om zo'n 88 gezinnen. Dit is ook gestaafd door aanverwante cijfers: in Tubbergen werd tot en met september al voor 148 kinderen een Verjaardagsbox aangevraagd, met versieringen, lekkers en een cadeautje. Verder werden ook nog 50 meedoenpakketten verstrekt.

De Pancratiusparochie vreest dat er als gevolg van de lopende coronapandemie nog meer mensen gebruik zullen gaan maken van deze voorzieningen. Het afgelopen jaar daalde de armoede juist iets tegen de verwachting in, maar nu ook veel steunmaatregelen wegvallen kunnen mensen weer in een armoedesituatie raken.

Tegen het licht van dit soort ontwikkelingen besloot het pastoraal team van de parochie om een concrete actie te ondernemen. Sinds zondag staan er boodschappenmanden in alle kerken waar producten gedoneerd kunnen worden. Deze worden dan overhandigd aan de voedselbanken in het werkgebied van de parochie of ingezet voor de kerstpakkettenactie ten behoeve van de parochianen die dit goed kunnen gebruiken. Omdat eventuele items ook doorgeschoven kunnen worden naar een mogelijke paasactie vraagt de parochie om het liefst items aan te bieden met een langere houdbaarheidsdatum: ten minste februari 2022. 


"Deze diaconale opdracht die we tot uitvoer gaan brengen komt voort uit de werken van barmhartigheid waarin Jezus zegt: 'Want Ik had honger en jullie hebben Me te eten gegeven, Ik had dorst en jullie hebben Me te drinken gegeven'. Door middel van het opstarten van de boodschappenmand hopen wij eenbijdrage te kunnen leveren aan degenen die dit het hardst nodig hebben.", aldus de aankondiging van de actie bij de Pancratiusparochie.