Volgens het RIVM verdrukt de kunstmatige verlichting op veel plekken in Nederland het zicht op de maan en sterren.
Volgens het RIVM verdrukt de kunstmatige verlichting op veel plekken in Nederland het zicht op de maan en sterren. Foto:

Diverse activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht op 30 oktober

Volgende week zaterdag 30 oktober is de zeventiende editie van de landelijke Nacht van de Nacht. Natuur en Milieu Overijssel vraagt hiermee aandacht voor het belang van duisternis voor mens en dier. Nederland is volgens de natuurorganisatie nog steeds één van de meest lichtvervuilde plekken ter wereld, waar het zelden echt donker is.

TWENTE - Uit onderzoek blijkt dat in Overijssel maar liefst 86 procent van bedrijven 's nachts het licht aanlaat. Tegelijk zijn er ook veel overheidsgebouwen, particulieren en organisaties die vanuit veiligheidsoogpunt of als reclame de lampen aan laten. "Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels, en het is natuurlijk zonde van de energie. In de praktijk blijkt juist dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. In de aanloop naar de Nacht van de Nacht roepen we overheden en bedrijven dan ook op om de lichten uit te doen."

In het kader van de Nacht van de Nacht worden ook diverse activiteiten gehouden in Noordoost-Twente. Zo kunnen mensen in Oldenzaal deelnemen aan een avondwandeling bij De Höfte, voor kinderen zijn er ook activiteiten. Daarnaast houdt IVN Oldenzaal een wandeling over de Tankenberg. In het Dal van Mosbeek organiseert Landschap Overijssel een duistere natuurwandeling naar de Galgenberg, met onderweg een spannend verhaal. In het Springendal neemt Staatsbosbeheer deelnemers mee op een nachtelijke wandeling. Ontdek dat je zonder zaklamp veel meer ziet en hoort! Op Hoeve Springendaal zijn ook activiteiten te doen, zoals uilenballen pluizen en sterren kijken.

Kijk voor een overzicht van deze en andere activiteiten op: 

www.nachtvandenacht.nl