De bewijsmuur van de expositie.
De bewijsmuur van de expositie.

Expositie over historie ‘t Kruisselt

Algemeen

In het schooljaar 2019/2020 begonnen (onder leiding van enkele ‘experts’) negen leerlingen van het Twents Carmel College aan een bijzonder project. In het kader van hun profielwerkstuk deden zij onderzoek naar de geschiedenis van ‘t Kruisselt in de jaren ‘20 en ‘30. Uitgangspunt waren twee zwart-wit foto’s van de voor- en achterkant van de textielvilla, genomen in 1920. Voor zover bekend de enig overgebleven originele foto’s uit deze periode. Het doel van het project: de geschiedenis van het huidige hotel weer tot leven brengen.

DE LUTTE - Anderhalf jaar later en met slechts twee resterende leerlingen (corona heeft ook hier zijn sporen nagelaten) is het project af. Met een boekwerk getiteld ‘t Kruisselt Revisited en een expositie in de vorm van een bewijsmuur.

De expositie van de leerlingen is een mooie aanvulling op de reeds bestaande expositie die in 2020 werd geopend, “100 jaar ’t Kruisselt”. Uit ’t Kruisselt Revisited: “Onze missie was ondertussen duidelijk: ’t Kruisselt diende weer tot leven gewekt en (al was het maar voor een korte tijd) uit de vergetelheid gehaald. Het mocht niet langer zo zijn dat het huis alleen zou bestaan als twee zwart-wit foto’s.”

“Het leven zoals zich dat op hoogtijdagen op dit landhuis afspeelde kent in onze dagen zijn weerga niet. Een lunch voor zeventig personen was geen uitzondering. Dienstmeisjes in paarse japonnetjes met witte schortjes en mutsjes stonden in een rij klaar. Pas als iedereen zat, verscheen Wolter Broese, de pater familias, onconventioneel gekleed met een overhemd met Schillerkraag en zijn vrouw Jeannetta E. Broese van Groenou-Wieseman in sarong. In de avonduren waren er vaak causerieën en huisconcerten of werd door de kinderen toneel gespeeld of een cabaret gehouden.” Voor Lydia Reerink en Kick Segerink, beide 6-VWO leerlingen, ging er een wereld open.

De samenwerking met docent Jan Heemstra en directeur en gastvrouw van ’t Kruisselt, Linda Kampman, verliep goed. Ook sprong de achterban, in de vorm van Martin Looman, vrijwilliger van het Palthe Huis, bij om het project een grotere kans van slagen te geven. Aletta Jacobs heeft een grote rol gespeeld in het leven van Mien… en is dus ook van invloed geweest op de inrichting van ’t Kruisselt… ook al omdat Jacobs vaak op het ’t Kruisselt verbleef. De foto van Aletta Jacobs in de keuken van Huize Kruisselt moest dan ook onderdeel worden van de bewijsmuur en het profielwerkstuk. “Hoewel. De verbeelding van de lezer kan misschien nog meer worden aangesproken.” Deze vrijdag 1 juli openen Kick en Lydia de expositie, samen met Jan en Linda.

Meer weten over ‘t Kruisselt en hun activiteiten in deze eeuw? Kijk ook eens op de website, www.kruisselt.nl 

Historische foto van 't Kruisselt uit 1920.
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 14 uur geleden
Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.
Losser werkt aan aanleg van nog veel meer kruidenrijk grasland 23 mrt, 14:35
Afbeelding
Meer ruimte voor ondernemers 23 mrt, 14:23
Afbeelding
Zeven woningen op oude plek van Martinusschool 23 mrt, 13:30
Afbeelding
Twente Adventure Race deze zaterdag 22 mrt, 15:00
De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.
Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne De Lutte 22 mrt, 12:42
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 22 mrt, 11:48