We worden steeds ouder én blijven langer zelfstandig wonen. Maar hierdoor neemt ook het valrisico toe.
We worden steeds ouder én blijven langer zelfstandig wonen. Maar hierdoor neemt ook het valrisico toe. Foto: Shutterstock

Slimme vloer moet vallen voorkomen

Zorg

Een val kan flinke gevolgen hebben. Jaarlijks komen nu al zo’n 6.000 mensen te overlijden in Nederland na een accidentele val. En: er is een stijgende lijn zichtbaar. Het voorkomen van een val heeft daarom ook in Losser een hoge prioriteit.

LOSSER - Mede door de vergrijzing is er een stijgende lijn zichtbaar qua het aantal doden en gewonden door vallen. Maar het komt ook zeker doordat mensen langer zelfstandig wonen, in woningen die niet altijd gelijkvloers zijn of met een veilige, aangepaste badkamer. De meeste dodelijke valincidenten gebeuren statistisch bij vrouwen van 80 jaar of ouder.

Smartfloor
De gemeente Losser heeft sinds kort een mobiele Smartfloor aangeschaft. Dit is een mat van vijf meter die voorzien is van sensoren. Wanneer mensen over deze mat lopen, meet deze de staplengte, stapfrequentie en loopsnelheid. Zo kan men het valgevaar goed inschatten. De test is letterlijk en figuurlijk laagdrempelig: een kort loopje en je hebt een duidelijke analyse. Vervolgens krijgt men passend advies wat te doen om een val te voorkomen. Door bijvoorbeeld loophulpmiddelen te gebruiken. Of door andere acties te ondernemen, zoals meer bewegen en/of spieren te trainen. Of door aan een preventieve beweeginterventie deel te nemen.

Startbijeenkomst
Op donderdag 7 maart houdt de gemeente een startbijeenkomst. Men is dan van 11.00 tot 14.30 uur welkom in de raadzaal van ‘t Lossers Hoes om de Smartfloor te proberen. Na afloop kan men de data van de eigen valanalyse toegestuurd krijgen. De komende tijd zal men met de Smartfloor ook uiteenlopende plekken en activiteiten bezoeken waar veel ouderen zijn - de ambitie is om álle ouderen hun valpreventierisico inzichtelijk te maken.

Belangrijk thema
Naast de mensen die overlijden zijn er nog veel meer mensen die letsel oplopen, met eveneens een grote impact op hun leven vanaf dat punt. Immers, letsel herstelt een stuk langzamer of helemaal niet meer. Het gevolg is een grotere zorgbehoefte, met extra kosten voor de gemeenschap. De slimme vloer verdient zichzelf dan ook snel terug. Ook wethouder Marian Oosterbroek onderstreept het belang van dit thema. “Ook letsel zoals een gebroken heup of pols zijn vaak het gevolg van verkeerd vallen. Vooral bij oudere mensen duurt het lang voordat iemand van zo’n val is hersteld. Met alle gevolgen van dien. We hebben in de gemeente Losser de Smartfloor aangeschaft zodat inwoners van 65+ op een hele laagdrempelige en snelle manier kunnen zien wat hun valrisico is. Dit is gratis en duurt maar een paar tellen. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit op de Kick-Off op 7 maart.”

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10