De installatie in Zenderen Gaat ook Losser van duurzaam gas voorzien.
De installatie in Zenderen Gaat ook Losser van duurzaam gas voorzien.

Duurzaam groen gas van Twence uit Zenderen voor gemeente Losser

Algemeen

Twence gaat groen gas leveren aan de gemeentenLosser, Hof van Twente en Enschede. In de nieuwe mestverwaardingsinstallatie van Twence in Zenderen wordt varkensmest verwerkt tot nieuwe grondstoffen en groen gas. Een deel van dit groene gas zal vanaf 2023 geleverd worden aan de gemeenten Losser, Hof van Twente en Enschede. 

LOSSER - Met het gebruik van mest voor duurzaam groen gas zetten de partners een belangrijke stap in hun duurzame ambities. In september 2020 hebben Twence en 10 Twentse gemeenten, waaronder Losser, Hof van Twente en Enschede, een samenwerkingsovereenkomst getekend met als doel om verdere stappen te zetten in de verduurzaming van het energieverbruik. 

Twence directeur Marc Kapteijn: “Twence kan en wil samen met de aandeelhoudende gemeenten een actieve bijdrage leveren aan de regionale energietransitie. Het duurzaam opwekken van elektriciteit is hier een mooi voorbeeld van. Maar we hebben ons ook ten doel gesteld om in vijf jaar tijd minimaal 50 procent van het aardgasverbruik van de deelnemende 10 gemeenten als groen gas op te wekken. Met het winnen van deze aanbesteding vullen we een deel van de overeenkomst in en dragen we bij aan deze ambitie.”

De bouw van de mestverwaardingsinstallatie in Zenderen is bijna afgerond. Hier wordt jaarlijks 250.000 ton varkensmest verwerkt tot nieuwe grondstoffen en groen gas. Maar hoe ontstaat groen gas? Door vergisting van de uit de regio afkomstige varkensmest ontstaat biogas. Dit biogas wordt in een reinigingsproces omgezet naar groen gas. Het goedgekeurde groen gas wordt vervolgens ingevoerd op het regionale aardgasnet. De drie gemeentes vragen samen een volume van 875.000 kubieke meter, gelijk aan het jaarverbruik van 525 huishoudens en zo’n 18 procent van het totaal beschikbare groene gas in Zenderen. Er zit dus veel potentieel in deze duurzame bron van energie in de regio.

!
Afbeelding
School en dorpshuis samen in nieuwbouw in Beuningen 22 uur geleden
Afbeelding
Paddenstoelen in het Arboretum 22 uur geleden
Afbeelding
Akse Media start met actualisatie van de Losserse gemeentegids 23 uur geleden
Afbeelding
Al vroeg plezier in bewegen bij gymvereniging AGVL in Losser 23 sep, 17:55
Afbeelding
Kaffee & Kuchen 23 sep, 16:56
Afbeelding
GGD Twente voert weer een groot onderzoek uit 23 sep, 13:50
Afbeelding
Rabobank geeft de clubs een steuntje in de rug 23 sep, 13:29
Afbeelding
Kom griezelen in het grootste horror-maïsdoolhof in De Lutte 23 sep, 13:19