De gemeenten stimuleren ook het 'tegelwippen' graag; het weghalen van overbodige tegels.
De gemeenten stimuleren ook het 'tegelwippen' graag; het weghalen van overbodige tegels.

Gratis planten voor lokale stoeptuinen

Algemeen

De Groene Loper Losser-Oldenzaal geeft kosteloos honderd plantenpakketten aan buurtinitiatieven, scholen zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties die hun straat of buurt willen opvrolijken.

OLDENZAAL/LOSSER - Straten die graag een geveltuintje aan willen leggen of een boomperk willen vergroenen kunnen zich aanmelden om zo’n pakket te ontvangen. Het gaat om een actie in het kader van de jaarlijkse Groene Burendag. Iedereen met een kaal of betegeld stukje grond kan er wel iets leuks mee doen. 

Deze groene oases zorgen voor droge(re) voeten na een flinke regenbui, bieden onderdak aan allerlei nuttige dieren en geven verkoeling tijdens hete zomerdagen. En niet onbelangrijk: de tuintjes vrolijken de hele buurt op! Ieder buurtinitiatief van ten minste drie buren, scholen, zorginstellingen en anderen komen in aanmerking.

Deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende pakketten: één voor in de zon en één voor in de schaduw. Beide pakketten zijn ook geschikt voor halfschaduw. Het derde pakket is geschikt voor een boomperk. In elk pakket zitten 8 vaste planten en een zak turfvrije tuinaarde, goed voor één vierkante meter. Of voor een geveltuin van zo’n twee tot drie meter. Er geldt een maximum van twee pakketten per deelnemer. Aanmelden kan via www.groeneloperlosseroldenzaal.nl.

Wil je nog meer doen om samen met je buren de buurt te vergroenen? En kun je hier wel wat financiën bij gebruiken? Meld je dan voor 30 juni aan voor een digitale afspraak via www.groeneloperlosseroldenzaal.nl. Groene Loper Losser-Oldenzaal helpt je bij het aanvragen van financiën (tot 350 euro) bij het Oranje Fonds om jullie plan tijdens Burendag 2022 te realiseren. Denk daarbij aan een buurtmoestuin, fruitbomen, insecten- of wormenhotel, of een straatregenton. Of het maken van een bankje om te genieten van al dat groen. Deelnemers kunnen via Groene Loper Losser-Oldenzaal met een flinke korting biologische bloembollen aanschaffen en onderdeel laten zijn van hun aanvraag. De Groene Burendag met de stoeptuinenactie is één van de activiteiten die Groene LoperLosser-Oldenzaal organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Oldenzaal en Losser. De actie Stoepgroen wordt mede mogelijk gemaakt door het provinciale programma Natuur voor Elkaar en het Prins Bernhard cultuurfonds.

De beide gemeenten Losser en Oldenzaal hebben de afgelopen jaren ook diverse acties ondernomen om het vergroenen van de buurten te stimuleren. Naast dat zij zelf veel steen weghaalden om de buurten groener te maken, stimuleren ze ook graag dat buurtbewoners hun eigen voor- of achtertuin onder handen nemen. Immers, verreweg de meeste ruimte is particulier bezit. Het vergroenen helpt onder meer met het tegengaan van hittestress en het versterken van de biodiversiteit. Dit gaat hand in hand met maatregelen zoals het plaatsen van een regenton. Hierin kan dan overtollig regenwater opgevangen worden bij hevige regenval, wat gebruikt kan worden tijdens drogere periodes om de tuin te besproeien.

Zelfs relatief kleine plekjes kunnen groener gemaakt worden.
Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
'Wil je niet missen: Pasar Malam Asia in Enschede!' 27 sep., 17:23
Afbeelding
'Twentse nuchterheid is de kracht van Voshaar' 27 sep., 13:25
Afbeelding
Een avondje uit met het Blauwnet Avondretour 24 sep., 18:22
Afbeelding
Expeditie Springendal: voor natuurliefhebbers 24 sep., 13:39
Afbeelding
Verenigingen uit Losser zaterdag op pad voor de Grote Clubactie 23 sep., 17:31
Afbeelding
Laat gratis tegels ophalen 23 sep., 12:09