<p>Gerda Oude Kempers - Rutjes vierde deze week haar honderdste verjaardag.</p>

Gerda Oude Kempers - Rutjes vierde deze week haar honderdste verjaardag.

(Foto: Picasa)

Gerda Oude Kempers - Rutjes viert haar honderdste verjaardag

Donderdag is ze 100 jaar geworden, proficiat Gerda Rutjes! Woensdag was ik even bij haar in Losser op bezoek. Het zou oud nieuws worden als het bericht van haar honderdste verjaardag een week later in de krant zou worden gepubliceerd. Vandaar dat ik even bij haar in Losser op bezoek ging.

LOSSER - Gerda Oude Kempers - Rutjes is geboren op 20 januari 1922 in Bemmel in de Betuwe. De streek die het in de oorlogsjaren 1940 - 1945 zwaar te verduren kreeg. Het eerste wat ze aan mij kwijt wil is de periode van die oorlog in Bemmel. Het bezoek nam een ochtend in beslag, want oorlogsverhalen die nog niet zijn verteld en nog niet zijn opgeschreven hebben mijn belangstelling. 

Haarscherp weet deze 100 jarige de beelden uit het verre verleden naar boven te halen. Honderd jaar worden, hoogbejaard en helder van geest, dan is oud worden en oud zijn een Godsgeschenk. Wanneer ze in 1946 een busreis maakt om een vriendin in den Haag te bezoeken komt er een jongeman uit Overdinkel naast haar zitten. Met als gevolg dat hij vraagt of hij haar een briefje mag schrijven, en dat mag. Het is het begin van een romance met Henk Oude Kempers, de bouwkundige uit Overdinkel.

Ze trouwen en wonen dertig jaar naar tevredenheid aan de Rodemansweg in Overdinkel, de buurt waar ze goede herinneringen aan heeft Ze baart tien kinderen, deze nog ranke en slanke 100-jarige. Haar man Henk en twee kinderen zijn reeds overleden en acht nog in leven zijnde kinderen met hun kroost wonen verdeeld over ons land. Ze heeft de nodige ondersteuning van haar kinderen. Haar mantelzorgster is dochter Brigitte, maar ze kookt dagelijks nog haar eigen potje. Gerda is zeer tevreden en is gezegend met goed portie humor, dat ze naar zeggen van haar moeder heeft meegekregen.

Gerda is actief lid van de KBO, de ouderenbond in Overdinkel, maar gelet op corona zijn momenteel geen activiteiten mogelijk. Sinds kort gaat ze een dag per week naar de dagbesteding bij de Zorggroep Sint Maarten waar ze met leeftijdsgenoten geniet van de dagactiviteiten en het gezellig samen zijn. Gisteren hebben ze voor haar reeds gezongen bij de dagbestedingsgroep. De tafel vol met een stapel felicitatie kaarten zegt dat velen Gerda niet zijn vergeten. De redactie Hart van Losser sluit zich aan bij de felicitaties, Gerda van harte gefeliciteerd met deze bijzondere leeftijd!

Meer berichten