Foto: fokke baarssen / Shutterstock.com

Minder gemeenten met krimp in 2021 volgens CBS

Het aantal gemeenten dat bevolkingskrimp zag is afgelopen jaar gedaald volgens het CBS. In 47 gemeenten nam de bevolking iets af, tegenover nog 61 gemeenten in het jaar ervoor.

TWENTE - In Noordoost-Twente lopen de cijfers uiteen, maar álle gemeenten zagen het afgelopen jaar groei. Dinkelland groeide 0,04 persoon per 1.000 inwoners, Oldenzaal had 1,83 groei, Tubbergen 2,21 en Losser zelfs 7,25 nieuwe mensen per 1.000 inwoners. Volgens het CBS komt de groei in grotere steden vooral door immigratie. In 2020 was dit fors minder door de pandemie, maar in 2021 steeg de immigratie wel veel. De groei bij de kleinere gemeenten zoals in Noordoost-Twente zou vooral komen door de grootschalige nieuwbouwprojecten die in dit soort gemeenten opgezet zijn.

Dat het aantal inwoners doorgroeit in kleinere gemeenten staat wel haaks op de lange termijn voorspelling van het CBS. Zo is de verwachting dat alle Noordoost-Twentse gemeenten in 2035 gekrompen zullen zijn qua bevolking ten opzichte van 2018. Voor de kleinere gemeenten is het behouden van inwoners belangrijk om ook op de langere termijn levensvatbaar te blijven. Wegtrekkende inwoner.

Meer berichten