Overijssel heeft de fervente wandelaar veel moois te bieden. Dit is ook wel duidelijk uit de groeiende populariteit van wandelroutes in onze regio.
Overijssel heeft de fervente wandelaar veel moois te bieden. Dit is ook wel duidelijk uit de groeiende populariteit van wandelroutes in onze regio.

Hilligenpad is een toproute onder Overijsselse wandelaars

Algemeen

Het Hilligenpad door Noordoost-Twente is één van de populairste wandelroutes in de regio. Maar lang niet de énige route die goed in de smaak valt bij het wandelend publiek. Ook Landschap Overijssel signaleert dat wandelen door de jaren heen populairder is geworden. Er is ook veel werk verricht om dit te bereiken.

TWENTE - Onze regio heeft op papier veel te bieden voor de wandelaar; mooie natuur, een brede cultuurhistorie en interessante plekken. Om deze ook echt te vinden zijn goede wandelroutes belangrijk om deze te ontsluiten. Vijf jaar geleden werd daarom het nieuwe wandelroutesysteem opgezet door Landschap Overijssel. Inmiddels zijn meer dan twee miljoen routes gedownload.

Om wandelaars te inspireren werd ook de routeapp ‘Wandelen in Overijssel ontwikkeld. Een groep vrijwilligers ging aan de slag om meer dan honderd routes hierin vast te leggen. ‘Steeds meer wandelaars en fietsers gebruiken onze routes om zich te laten informeren over bijvoorbeeld het beheer en behoud van de natuur, cultuurhistorische en andere ‘leestekens’ in ons landschap en het herkennen van dieren en planten in de buurt.”, aldus Landschap Overijssel.

De corona-pandemie gaf een flinke impuls aan het gebruik van de routeapp; dit gaf ontspanning en afleiding gedurende de lockdowns. Maar ook daarna zijn mensen fanatiek blijven wandelen, zo blijkt. Het aantal downloads per maand stijgt nog steeds; van zo’n 15.000 per maand in 2018 naar maar liefst 70.000 per maand in 2021.

Het Hilligenpad dat door Noordoost-Twente trekt, een vijfdaagse bezinningsroute van 98 kilometer, is erg populair. Verder zijn de ‘Umfassungsweg’ over landgoed Twickel en de wandelroute in het Natura 2000-gebied Aamsveen ook geliefd bij de wandelaars. Het best scorende ommetje in de routeapp is ‘Ommetje Kerspel Goor’. De app ‘Wandelen in Overijssel’ is gratis te downloaden via de app-store van de telefoon of tablet. Er is ook een variant voor fietsers: ‘Fietsen in Overijssel’. www.landschapoverijssel.nl/routes

Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 3 uur geleden
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 4 uur geleden
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte gisteren
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond gisteren
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord gisteren
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10
Afbeelding
Goede Doelen Losser helpt St Märten aan een nieuwe keuken 19 apr, 14:07
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00