<p>Het waterzijdig inregelen van de CV-ketel kan geld besparen en is vaak goed zelf uit te voeren zonder technische kennis.</p>

Het waterzijdig inregelen van de CV-ketel kan geld besparen en is vaak goed zelf uit te voeren zonder technische kennis.

(Foto: Shutterstock)

Beter inregelen van CV kan een mooie geldbesparing opleveren

De afgelopen jaren schonken wij als media, de gemeenten en milieuorganisaties al veel aandacht aan energiebesparing. Met de sterk stijgende gas- en energieprijzen zijn de besparingstips nog weer relevanter geworden. Zo is onder meer het waterzijdig inregelen van de CV ketel een goede manier om gas én dus geld te besparen, zo benadrukt onder meer de Consumentenbond.

TWENTE - In Noordoost-Twente zijn eerder al diverse initiatieven opgezet om het waterzijdig inregelen van de CV-ketel onder de aandacht te brengen. Zo konden inwoners van Losser-West dit in 2019-2020 gratis uit laten voeren als onderdeel van het burgerinitiatief ‘Gas Terug’ van initiatiefnemers Marinus Doosje en Reinier Tameling.

Hun initiatief bestond uit twee volgens hen laagdrempelige maatregelen: waterzijdig inregelen van de CV-ketel en het omlaag brengen van de aanvoertempratuur van HR-ketels. Kort samengevat: vaak staan installaties slecht afgesteld op een te hoge temperatuur (80 graden) waardoor zij water eigenlijk te hoog verwarmen voor de woning. Het beter afstellen (60-70 graden) zorgt volgens TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie voor een betere warmteverdeling en een hoger comfort. Dit inregelen is sinds 2020 verplicht voor nieuwe of vervangen CV-ketels, maar een oudere ketel kan vaak nog op deze hoge, ongunstige instelling staan. Het eindrapport van het buurtinitiatief concludeerde in september vorig jaar dat CV-installateurs inderdaad weinig aandacht schonken aan het optimaal inregelen van installaties. Het was ook niet een service die bedrijven in de regio actief aanboden omdat klanten er niet naar vroegen - onbekend maakt onbemind was zo’n beetje de eindconclusie. Exacte besparingscijfers zijn uiteraard lastig te geven, maar onder meer de TNO noemt zelf al besparingen van zo’n 10 tot 25 procent afhankelijk van diverse factoren. Zo is de besparing bij een ketel op zolder het grootst. Besparingen kunnen al snel oplopen tot zo’n 150 euro per jaar - meer bij de stijgende gasprijzen.

Op dit moment loopt er in De Lutte een ‘Gas Terug’ project, waarbij men de ketel in kan laten stellen op een lagere temperatuur. Hiervoor kan men zich aanmelden via mail@dorpsbelangendelutte.nl Toch is dit ook goed zelf te doen zonder technische kennis. Vaak kan men gemakkelijk via de display van de CV-ketel de aanvoertemperatuur verlagen.

www.consumentenbond.nl/cv-ketel/afstellen-van-je-cv-ketel

Meer berichten