Foto: Shutterstock.com

Wereld MS-Dag: kom in actie

TWENTE - Op zondag 30 mei is het Wereld Multiple (MS) Sclerose Dag. Op deze dag wordt er speciaal aandacht gevraagd voor mensen met Multiple Sclerose. MS is een aandoening wat je zenuwen in je ruggenmerg, ogen en hersenen aantast. In Nederland zijn er meer dan 25 duizend mensen met de auto-immuunziekte. Jaarlijks komen er duizend MS-patiënten bij.

Doordat de zenuwen in je lichaam worden aangetast, kunnen er al snel verlammings- en uitvalverschijnselen optreden. Zo kunnen er problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. Uiteindelijk hebben veel mensen met MS baat bij een rolstoel of scootmobiel doordat zij zich niet meer goed kunnen bewegen. Ook gaan veel MS-patiënten uiteindelijk naar therapie, zoals naar een fysiotherapeut of logopedist. Veel patiënten krijgen door de aandoening ook last van spraakgebrek.

Geen behandelingen
Er zijn geen behandelingen of medicijnen tegen Multiple Sclerose. Het is een chronische ziekte. Dit betekent dat je er nooit van kunt genezen. Wel kan er prednison toegediend worden wat de kans op aanvallen en invaliditeit kan verminderen.

Wereld MS-Dag
Wereld Multipse Sclerose Dag is een initiatief van de organisatie MSIF (Multiple Sclerosis International Federation). Op woensdag 27 mei 2009 vond de eerste Wereld MS-Dag plaats. MSIF is een overkoepelende organisatie die andere MS-organisaties ondersteunt. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor MS en ze ondersteunen wetenschappelijke onderzoeken.

Kom in actie
Wil jij nou ook jouw steun betuigen? Je kunt op verschillende MS-fondsen doneren. Door te doneren help je meer dan 25 duizend MS-patiënten. Verschillende fondsen doen onderzoek naar de oorzaken en oplossing van de chronische aandoening. Ook kun je iedereen op sociale media oproepen om te doneren. Kom in actie!

Meer berichten