Werk aan Dinkel van start gegaan

LOSSER - Aannemer NEGAM uit Oldenzaal is in opdracht van waterschap Vechtstromen gestart met de werkzaamheden van het project herinrichting Dinkel Losser-Gronau. Vanaf de Duitse grens tot aan de Ellermansbrug in Losser krijgt de Dinkel haar natuurlijke karakter terug.

De afgelopen jaren heeft het waterschap, in overleg met omwonenden en partners, gewerkt aan het ontwerp. In Overijssel zijn 24 natuurgebieden aangewezen als Natura 2000 gebied. Het Dinkeldal is hier één van. De Dinkel krijgt nu een herinrichting tussen Losser en Gronau. Naast het herstellen en versterken van de kwetsbare natuur, worden de oevers natuurvriendelijk ingericht en wordt de rivier zelf ook een stuk smaller gemaakt. Ook legt men nieuwe meanders (bochten) aan. Zo ontstaat er meer ruimte voor de natuurlijke loop van het water, waarbij de Dinkel aan de ene kant stukjes land wegneemt en aan de andere kant weer stukjes land toevoegt. Op deze manier verandert de loop van de rivier continu, net als het aangrenzende landschap. Voor mensen, planten en dieren ontstaat een nog betere leefomgeving.

Samenwerking
Bij het project zijn veel partners betrokken aan beide kanten van de grens. Dit zijn uiteraard de gemeente Losser, de Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer en Duitse partners waaronder Kreis Borken. Nettie Aarnink, dagelijks bestuurder van het waterschap zegt hierover: “De Dinkel is een unieke grensoverschrijdende rivier. Een belangrijke uitdaging is het verbeteren van de waterkwaliteit in Nederland én Duitsland. Daarom werken wij nauw samen met Kreis Borken en andere Duitse partners.” Hubert Grothues, bestuurder van Kreis Borken benadrukt “Rivieren en beken zijn markante verbindende elementen in ons Duits-Nederlandse grensgebied. Aan beide zijden van de grens is het de uitgesproken bedoeling ze als waardevolle ecologische systemen te behouden en verder te ontwikkelen. Daarom werken wij al vele jaren grensoverschrijdend samen op het gebied van waterbeheer.” De gemeente verlegt het LAGA-fietspad om ruimte te maken voor natuur en water. Ook is zo de mogelijkheid ontstaan om een betere fietsroute tot aan het centrum te realiseren.

Meer berichten