Aanleg zonnepark in Overdinkel van start

OVERDINKEL - De aanleg van het nieuwe zonnepark van Kronos Solar in Overdinkel is begonnen. De afgelopen tijd was al wat activiteit zichtbaar aan de Drielandweg, met de aanplant van jonge bomen en de terreinvoorbereiding. De komende maanden worden de ongeveer 60.000 zonnepanelen hier geplaatst.

Het Overdinkelse zonneveld krijgt een totale oppervlakte van zo’n 21 hectare, wat uiteindelijk 27 Megawatt aan duurzame energie op moet leveren. De gemeente en de exploitant maakten strikte afspraken over de aanleg. Zo moet het bedrijf het zonnepark mooi landschappelijk inpassen, er wordt gedoneerd aan een lokale organisatie en een omgevingsfonds en inwoners kunnen binnenkort voordelig zelf zonnepanelen nemen. Wethouder Jaimi van Essen is dan ook blij met de afgesproken kaders. “We zetten als gemeente flink in op zon op dak en dat kunnen we op deze manier versnellen.” Als duurzame impuls en bijdrage aan de lokale samenleving, doneert Kronos Solar een aantal zonnepanelen aan een basisschool in Overdinkel en er wordt een omgevingsfonds in het leven geroepen.

Landelijke inpassing
Een belangrijke voorwaarde voor de gemeente om dit zonnepark toe te staan, is een goede landelijke inpassing. Roald Blijleven, woordvoerder van Kronos: “Er wordt uitgegaan van behoud, bescherming, ontwikkeling en herstel van cultuurhistorische, landschappelijke en natuurlijke waarden. Er komen voorzieningen voor flora en fauna; zo lopen er straks twee brede wildcorridors door het park zodat wild kan blijven bewegen tussen het Duitse bosgebied en de Nederlandse weides, de watergang wordt behouden en er worden bloemen- en kruidenzones aan de randen van het veld ingezaaid. Door de groene omheining die is geplaatst wordt het zonneveld grotendeels aan het zicht onttrokken.” Bij het Drielandenpunt worden een uitkijkheuvel, zitbanken en een rustpunt voor fietsers met oplaadmogelijkheid voor e-bikes aangelegd. Zo wordt de Drielandsteen vanaf de Drielandweg bereikbaar. Ook komen er informatiepanelen over het zonnepark, met vanaf dat hoge punt zicht op het park. Eind april start Kronos met de constructiewerkzaamheden. Wie meer wil weten kan kijken op www.zonnepark-losser.nl

Meer berichten