Zeer veel interesse voor gratis regentonnen: vouchers al weer op

LOSSER - Het woord ‘gratis’ heeft een grote aantrekkingskracht op de gemiddelde Nederland. Niet verrassend werd er dan ook gretig gebruik gemaakt van de nieuwe voucherregeling in Losser waarmee inwoners in het kader van de Greune Deal een gratis regenton konden krijgen.

Afgelopen week werden de eerste vouchers uitgereikt, met een startmoment door wethouder Jaimi van Essen. Met deze regeling krijgen aanvragers een voucher ter waarde van 50 euro, te besteden bij de Welkoop in Losser, Hubo Losser en Morsink Hobby en Dier. Hiermee kunnen zij dan een regenton / korting op een regenton krijgen. Zo was bijvoorbeeld de 120 liter Nature regenton - smaakvol groen - ‘gratis’ af te halen aangezien deze 41,56 euro kost bij de Welkoop. Zelfs een relatief grote standaard ton hoeft niet duur te zijn; er was ook een 250 liter model voor 79,16 met een kleine bijbetaling.

Veel interesse
De regeling bleek erg in trek. Aanvankelijk stelde de gemeente 100 vouchers beschikbaar, maar dit werd al snel verdubbeld vanwege de grote mate van interesse. Met deze Greune Deal geeft de gemeente Losser uitvoering aan de motie die de gemeenteraad heeft ingediend om het gebruik van regentonnen te stimuleren.

Veel voordelen
De gemeente wil het gebruik van de regenton graag stimuleren. Dit is namelijk ook een handig hulpmiddel in de strijd tegen klimaatextremen. Wethouder van Essen: “Wij vinden het belangrijk om hemelwater te bergen op piekmomenten, zodat de riolen niet overstromen. Dat water kan weer gebruikt worden voor de droge periodes, bijvoorbeeld voor bewatering van groen en het in stand houden van het grondwaterpeil. De gemeente probeert regenwater al zoveel mogelijk te scheiden van vuil rioolwater, bijvoorbeeld door bij het vervangen van rioleringen een gescheiden rioolstelsel aan te leggen. Gebieden worden ingericht zodat regenwater kan worden opgevangen en zo lang mogelijk vastgehouden. Blijkbaar vinden onze inwoners dat eveneens belangrijk, gezien het aantal reacties. Dat willen we dan ook zoveel mogelijk belonen. Ik ben erg blij dat we het aantal vouchers konden verdubbelen, zodat meer mensen het regenwater kunnen bergen. Zo zorgen we samen met onze inwoners voor een klimaatbestendiger Losser.”

Kom in actie
Inmiddels zijn alle vouchers vergeven. De mensen die in aanmerking komen voor de tweede lichting vouchers ontvingen in de loop van deze week een bericht van de gemeente. Wie geen voucher heeft kunnen bemachtigen, maar wel een bijdragen wil leveren aan klimaatadaptatie, kan zich laten inspireren op de website www.groenblauwtwente.nl en meteen aan de slag in eigen tuin.

Meer berichten