Veranderende situatie rond coronacrisis is uitdaging voor Losser

LOSSER - De afgelopen weken waren er weer de nodige ontwikkelingen rondom het coronavirus. Zowel op positief als negatief vlak. Lossernaren hebben op dit moment aardig goed grip op de situatie, maar het levert wel de nodige uitdagingen op.

Na een tijdje van stijgende coronacijfers lijkt een en ander zich weer wat te stabiliseren. Als we kijken naar de specifieke Losserse trend dan is hetzelfde beeld zichtbaar: Losser zat afgelopen week op 83 gevallen per 100.000 inwoners, wat in de weken ervoor nog op bijna 160 gevallen zat. Losser zit met deze besmettingscijfers netjes onder het Twentse gemiddelde (190 gevallen per 100.000 inwoners), wat op zijn beurt weer ruim onder het landelijk gemiddelde van 278 gevallen per 100.000 inwoners zat.

Tegenslagen
De strijd tegen het virus is en blijft er een van de lange adem. Helaas ook met de nodige tegenslagen, zoals het tijdelijk stopzetten van de AstraZeneca-vaccinatie, maar nu ook de verdere beperkingen in Duitsland. Lossernaren komen regelmatig over de grens voor tanken, boodschappen en werk en Duitsers bezoeken ook graag Losser. Nu Nederland sinds dinsdag aangewezen is als hoogincidentiegebied, is vrij verkeer niet zomaar meer mogelijk. Wie naar Duitsland reist moet een negatieve coronatest kunnen tonen en dient zich vooraf te registeren. Wie dit niet doet kan geweigerd worden bij de grens én riskeert boetes als men u toch betrapt in Duitsland. De hoop is uiteraard dat deze situatie van korte duur is, zodat wij in de zomer weer gezellig op bezoek kunnen bij de oosterburen én zij bij ons.

Moed houden
Toch overheerst op dit moment een zeker optimisme binnen Losser. Juist onze grote gemeenschapszin is een belangrijke aanwinst in deze uitdagende tijd. Burgemeester Cia Kroon legt ook geregeld de vinger aan de pols bij uiteenlopende ondernemers, organisaties en anderen. De meeste mensen weten inmiddels redelijk goed om te gaan met de beperkingen en ondernemers zijn creatief om hun klanten op veilige wijze toch nog te kunnen bedienen. Speciale aandacht is er nog wel nodig voor de kwetsbare groepen binnen de Losserse samenleving, zoals mensen met ziekten, beperkingen of die kampen met eenzaamheid. Om blijven kijken naar elkaar en naasten helpen waar nodig blijft dan ook een hoge prioriteit. Want, alleen als goede noabers komen we straks weer sterk uit deze crisistijd.

Meer berichten