Afbeelding
Foto: Shutterstock

Sta zelf ook even stil bij het grote belang van vrede en vrijheid

Algemeen

LOSSER - De eerste dagen van april zijn weer aangebroken. Het is een tijd van het jaar die doorgaans de start markeert van het oh zo belangrijke herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Voor de oudste generatie Lossernaren roept het gemengde gevoelens op; de grote offers die gebracht werden, de mensen die we verloren en het contrast met het uitbundig vieren van de vrijheid.

Vorig jaar was het precies 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse onderdrukking. Veel geplande festiviteiten moesten toen afgelast worden. De hoop was uiteraard dat we deze dit jaar alsnog in konden halen. Helaas blijkt het tegenovergestelde de werkelijkheid: er is dit jaar nog minder mogelijk dan vorig jaar gehoopt. Daarom blijft het des te belangrijker dat wij als Lossernaren zélf herdenken; op onze eigen manier.

De oorlogsjaren
Losser was als één van de eerste gemeenten bezet op 10 april 1940. In alle vroegte kwamen de Duitsers over de grens; waarbij de Overdinkelse grensbewakers nog een Duitse bommenwerper neer wisten te halen. In de daaropvolgende dagen verloren acht inwoners van Losser hun leven bij de verdediging van ons land. Op 3 april 1945 werd Losser dan eindelijk bevrijd. Iets wat zeker niet zonder slag of stoot ging, net als elders in de grensstreek. Op 1 april werd Enschede bevrijd waarna Duitse troepen zich via Losser terugtrokken richting de grens. Dit resulteerde op 2 april in een felle strijd in De Lutte, waar de ingesloten Duitsers in gevecht raakten met Engelse troepen. Om de verhalen van de oorlog en bevrijding levend te houden werd afgelopen jaar door de Historische Kring Losser ook het boekje ‘Losser weer Vrij’ gepubliceerd, gericht op de basisschooljeugd.

Eerbetoon
Hoewel er ook dit jaar niet echt georganiseerde herdenkingen zijn, staan we uiteraard wel in gedachte stil bij hen die het ultieme offer gebracht hebben voor onze vrijheid. Zo heeft ook Losser diverse oorlogsgraven die met groot respect onderhouden worden als eerbetoon aan deze strijders.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10