Afbeelding

Losserse bomen staan op nieuwe locatie

Algemeen

LOSSER - Met de grootste verplantingsmachine van Europa werden donderdag 25 maart twee Elzenbomen verplaatst van de Kostergaarden naar een nieuwe locatie tegenover de gemeentewerf.

Deze bomen moesten verhuizen, omdat dit gedeelte van de Kostergaarden een nieuwe inrichting krijgt en de bomen in de weg staan. Wethouder Jaimi van Essen: “Beide Elzenbomen zijn nog gezond. Het is zonde om deze te kappen, omdat juist volgroeide bomen zorgen voor veel verkoeling en zuurstof en een fijne plek zijn voor vogels en insecten. Daarom hebben we besloten om deze bomen te verplaatsen.” Voorafgaand aan de verplanting, heeft de gemeente Losser onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van deze verplanting. Daarbij is vooral gekeken naar de grootte van de kans dat de boom op de nieuwe plek weer verder groeit. Hieruit bleek dat de verplanting een goede kans van slagen heeft. Op de nieuwe plek worden extra voedingsstoffen aangebracht om de boom op gang te helpen en ook de aankomende tijd is er extra aandacht voor deze bomen.

Uit de grond scheppen
De verplantingsmachine heeft een schep van 3 meter doorsnee. Groter dan dit is niet beschikbaar in heel Europa. De machine begint met het maken van een gat in de grond op de nieuwe locatie. Vervolgens werden de bomen uit de grond geschept en naar de nieuwe locatie gereden. De bomen zijn daar weer met de wortels in de grond geplaatst en verankerd, zodat ze goed blijven staan.

Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 17 uur geleden
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 17 uur geleden
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 18 uur geleden
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 uur geleden
Afbeelding
Goede Doelen Losser helpt St Märten aan een nieuwe keuken 19 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 20 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 20 uur geleden