Losserse bomen staan op nieuwe locatie

LOSSER - Met de grootste verplantingsmachine van Europa werden donderdag 25 maart twee Elzenbomen verplaatst van de Kostergaarden naar een nieuwe locatie tegenover de gemeentewerf.

Deze bomen moesten verhuizen, omdat dit gedeelte van de Kostergaarden een nieuwe inrichting krijgt en de bomen in de weg staan. Wethouder Jaimi van Essen: “Beide Elzenbomen zijn nog gezond. Het is zonde om deze te kappen, omdat juist volgroeide bomen zorgen voor veel verkoeling en zuurstof en een fijne plek zijn voor vogels en insecten. Daarom hebben we besloten om deze bomen te verplaatsen.” Voorafgaand aan de verplanting, heeft de gemeente Losser onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van deze verplanting. Daarbij is vooral gekeken naar de grootte van de kans dat de boom op de nieuwe plek weer verder groeit. Hieruit bleek dat de verplanting een goede kans van slagen heeft. Op de nieuwe plek worden extra voedingsstoffen aangebracht om de boom op gang te helpen en ook de aankomende tijd is er extra aandacht voor deze bomen.

Uit de grond scheppen
De verplantingsmachine heeft een schep van 3 meter doorsnee. Groter dan dit is niet beschikbaar in heel Europa. De machine begint met het maken van een gat in de grond op de nieuwe locatie. Vervolgens werden de bomen uit de grond geschept en naar de nieuwe locatie gereden. De bomen zijn daar weer met de wortels in de grond geplaatst en verankerd, zodat ze goed blijven staan.

Meer berichten