Project Gas Terug komt op snelheid in De Lutte

Project Gas Terug komt op snelheid in De Lutte

DE LUTTE - De afgelopen jaren is er meer en meer interesse voor duurzaamheid. Lossernaren kunnen én moeten zelf ook veel doen om zowel hun gas- en energieverbruik terug te dringen als duurzame energie op te wekken. Vaak zit het hem in kleine dingen; zoals gedragsverandering maar ook het bijstellen van de CV-ketel kan een mooie besparing opleveren.

In Losser-West werd eind 2019 begonnen met het project Gas Terug. Een buurtinitiatief, waarbij mensen uitleg kregen over het waterzijdig inregelen van de CV-kit. Dit is iets wat mensen perfect zelf kunnen doen, maar ook werden vrijwilligers ingezet om dit uit te voeren bij mensen die dit niet zelf durven te doen.

Insteek Gas Terug
Bij het project Gas Terug wordt de CV zo afgesteld dat de aanvoertemperatuur van het water omlaag gaat. De bedoeling is dat de ketel uiteindelijk het water dusdanig verwarmd dat het precies voldoende hitte afgeeft aan de radiatoren in de woning. Vaak staat dit namelijk bij plaatsing te hoog ingeregeld omdat dit ook aan het einde van de waterketen voldoende warmte garandeert. In de praktijk kan deze afstelling omlaag, waardoor de ketel niet nodeloos gaat verwarmen. In de praktijk blijkt dat het goed instellen van een CV-ketel tussen de 10 en 24 procent energie kan besparen. Bij CV’s op zolder is de besparing het grootst. Dit is ook toepasbaar bij oudere, al geplaatste CV’s.

Vervolg De Lutte
Het project is dusdanig succesvol dat dit ook breder toegepast zal worden. Zo begon een tijdje geleden de werving van lokale vrijwilligers in De Lutte. Op 22 en 24 maart ontvangt de eerste groep lokale vrijwilligers een online training om in De Lutte aan de slag te gaan. Deze vrijwilligers gaan uiteindelijk, wanneer de corona-situatie het toelaat, op bezoek bij de mensen thuis.

Aanmelden
Wilt u straks ook graag uw CV-ketel in De Lutte goed ingeregeld hebben om gas te besparen? Stuur dan een email naar mail@dorpsbelangendelutte.nl om u aan te melden. Zodra de geldende maatregelen dit toelaten nemen zij dan contact op om een afspraak te plannen.

Meer berichten