Lockdowns remmen huizenkoper niet af

Lockdowns remmen huizenkoper niet af

TWENTE - De woningmarkt blijft record na record breken. Ondanks de coronamaatregelen blijft het aantal bezichtigingen per verkochte woning maar oplopen, blijkt uit cijfers van Makelaarsland, Nederlands grootste NVM-makelaar. In de eerste maand van het jaar is een koopwoning gemiddeld negen keer bezichtigd. In januari vorig jaar lag dat aantal op gemiddeld slechts vijf kijkers per woning, een toename van 66 procent.

“Over het hele jaar 2020 zagen we het aantal bezichtigingen per woning al oplopen”, zegt Gijs van Wijgerden, directeur bij Makelaarsland. “Gemiddeld komen we over het gehele jaar uit op tien bezichtigingen per woning. En die trend zet gewoon door naar 2021 met bijna negen bezichtigingen per woning in januari. Het is voor ons een eerste belangrijke indicatie dat de zoektocht naar woningen ook in het nieuwe jaar nog allesbehalve stil komt te liggen, zelfs ondanks de huidige strenge lockdown.”

Meer bezichtigingen
Sowieso neemt het aantal bezichtigingen de afgelopen jaren toe. In 2018 vonden bijna zeven bezichtigingen per verkochte woning plaats. In 2019 lag dit aantal op acht en nu in het afgelopen coronajaar is dat dus gestegen naar tien. Opvallend is dat er in januari veel meer huizen zijn bezichtigd buiten de Randstad. Van Wijgerden: “We hebben gezien dat na het uitbreken van de coronacrisis de bezichtigingen buiten de Randstad zijn toegenomen. Het kan zijn dat we hier de contouren van de trek uit de stad naar de regio zien aftekenen.” Dit ziet ook Martin Grave, makelaar in Hengelo en omgeving: “De afgelopen maanden heb ik al meerdere klanten gehad die de (Rand)stad verruilden voor groter, landelijker wonen buiten de stad.”

Meer berichten