Afbeelding
Foto: Shutterstock

Column: Veeg jij je eigen stoepje schoon?

Algemeen

Zo maar, binnen een paar dagen is Nederland in de greep van de sneeuw. Eerst strijden we nog tegen het coronavirus. Nu brengt de sneeuw ons, zeker ouderen, verder in het isolement. Ik kijk vanuit mijn coronavrije kamertje naar buiten en ik zie haar ploeteren door de sneeuw. En plotseling daar ligt ze. Maar een jongeman die dit ook had waargenomen, was al snel naar buiten gerend en hielp haar overeind. Beiden geen mondkapje, maar ze hielden elkaar goed vast. Ze werd meegenomen in zijn huis. Ik nam waar, na een half uur kwam een blauwe Opel voorrijden en werd ze door een jonge vrouw meegenomen naar elders. 

De straat waar ik woon daar zijn de trottoirs niet schoongemaakt. De mannen van de gemeente zijn al druk genoeg om de hoofdwegen in de stad sneeuwvrij te maken en te houden. Dus kijk ik al meer dan een week uit naar: wie neemt het initiatief om het stoepje voor de deur sneeuwvrij te maken? Je eigen straatje schoon vegen. 

Een spreekwoord waarmee ik worstel ook nu ik deze column schrijf. Je eigen problemen oplossen, ja daar ben ik al lange tijd mee bezig en (ik) Never Give Up. Om toch dicht bij huis te blijven. Van onze burgemeester had ik verwacht dat hij de inwoners had opgeroepen om de trottoirs sneeuwvrij te maken. Vroeger was dat wel anders, burgemeester en Hoofd Gemeente Werken deden het verzoek aan de bevolking en binnen een dag waren op de meeste plekken de trottoirs sneeuwvrij. Een schoongeveegd stoepje is niet alleen schoner, maar ook veiliger. Zeker wanneer het direct na een sneeuwbui gebeurt.

Niet iedereen is bij machte om zijn eigen straatje sneeuwvrij te maken. Sommigen zijn ook in coronatijd te druk, anderen zoals ik, zijn te oud. In sommige steden word je wanneer je stoepje voor de deur niet is schoongeveegd, aangeduid met Tokkie. Ik herinner mij dat vroeger in de Carmelstraat Toon Vogelzang, zijn eigen stoepje schoon veegde en vervolgens naar de Lyceumstraat ging om de gang en de stoep bij Jans Damink schoon te maken. Toon Vogelzang, een voorstander van stoepen schoonvegen. 

Maar er zijn ook tegenstanders van stoepje schoonvegen. Strooizout is de oplossing. Maar dan komen de hondenliefhebbers die zich laten horen. Het strooizout is slecht voor dieren en levert gezondheidsproblemen op. Ook is strooizout slecht voor de flora. Vroeger was sneeuwruimen verplicht, vandaag de dag niet meer. In 2010 deed de minister-president zelf een oproep op de nationale media.

Nu anderen in mijn stad zwijgen, doe ik de oproep aan iedereen, maak je eigen stoepje schoon. Waar bemoei ik mij eigenlijk mee. U moet zich zelf moreel verantwoord voelen om het straatje wel of niet te doen schoonvegen. Doet u mee? Ik kijk vanuit mijn coronavrije kamertje toe.

Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10