VLD ziet goede kansen in een Losserse deeleconomie

VLD ziet goede kansen in een Losserse deeleconomie

LOSSER - Het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam (VLD) als onderdeel van het Platform Losser Duurzaam heeft de afgelopen tijd regelmatig aandacht gevraagd voor buurtinitiatieven met betrekking tot duurzaamheid. Zij zijn bezig met burgerinitiatieven op het gebied van een circulaire economie.

Zij willen burgerinitiatieven stimuleren om het klimaat te beschermen tegen overbodig gebruik van afval en grondstoffen. Hoe kun je werken aan deeleconomie in je eigen buurt? Als je denkt aan deeleconomie in je eigen buurt dan begin je heel eenvoudig met het aan elkaar lenen van bijvoorbeeld tuingereedschap en ladders. Producten die iedereen zo nu en dan nodig heeft maar de meeste tijd in de schuur staan. Vaak heb je ook nog overtollige gebruiksvoorwerpen (gereedschap) die je nauwelijks gebruikt en die een ander tijdelijk nodig heeft. Het is toch pure verspilling dat je alles wat je gebruikt in bezit moet hebben, zo beargumenteren zij.

Samen doen
Je kunt als buurt bijvoorbeeld een bladblazer aanschaffen voor algemeen gebruik. Zo zijn er nog zoveel dingen te verzinnen die je als buurt kunt delen. Ga je nog een stapje verder dan kun je denken aan een buurtauto. In deze tijd staan er zoveel auto’s nutteloos bij huis. Samen maak je er meer en efficiënter gebruik van. Er zijn in Twente al diverse kleinschalige buurtprojecten opgestart om zo’n deelauto in te kunnen zetten. Daarnaast zullen velen ook in ieder geval de deelauto’s van het bedrijf Green Wheels gezien hebben.

Initiatiefnemers gevraagd
Het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam is nu op zoek naar initiatiefnemers die mee willen denken over mogelijke buurtinitiatieven ter bevordering van de deeleconomie. Het bedenken van een uitleensysteem, het actief betrekken van je eigen buurt en het delen van de opgedane ervaringen met het team. Het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam wil dan goede initiatieven met raad en daad ondersteunen. “Wat zou het fantastisch zijn als jong en oud elkaar vinden in deze samenwerking. Iedereen kan zo zijn eigen steentje bijdragen in zijn buurt.”, aldus het team. Als u ook een actieve bijdrage wilt leveren aan burgerinitiatieven in uw eigen buurt, stuur dan een bericht naar infoVLD@losser.nl.

Meer berichten