Afbeelding

Column: Afscheid van mijn huisarts

Algemeen

Vijf oktober kreeg ik een persoonlijke brief van mijn huisarts waarin hij aankondigde dat hij stopt met zijn praktijk per 1 januari 2021. Mijn eerste gedachte was, is hij dan al zo oud? Hij schreef dat hij binnenkort 65 zou gaan worden en dat hij na 33 jaar het welletjes vond. Geen grootschalig afscheid, dat zit er niet in, dat past ook niet bij mij schreef je. Ik zag ze ze al staan, mijn leeftijdsgenoten, die persoonlijk toch wel afscheid wilden nemen van hun dokter. Bloemetje, boekenbon, flesje wijn, een jonge jenever van die patiënt die jij had geadviseerd minder te drinken. Dat alles loop je nu mis. 

Toch heb je het tijdstip van afscheid nemen goed gekozen. Nieuwjaar dat betekent niet alleen nieuwe kansen maar ook afscheid van het oude, want wat geweest is, is geweest en komt niet weer. Ik sta even stil en overdenk. Toen mijn lief in 2006 was overleden kwam ik terug in mijn geboorteplaats Oldenzaal. Ik had navraag gedaan naar een huisarts, bij familie en vrienden. Ik koos jou, omdat de afstand waar ik ging wonen slechts 100 meter verwijderd was van de plek waar je praktijk was gevestigd aan de Tulpstraat. Tijdens de eerste ontmoeting vond ik je een koele kikker. Ik zat diep in mijn verdriet en rouwproces en huilde, maar je huilde niet mee was mijn opvatting. Maar de jaren verstreken en de gezondheidsklachten bij mij namen toe. Dat is normaal als je wat ouder wordt. Dus kregen we vaker en meerdere keren contact en onze wederzijdse opvattingen ventileerden we. Een enkele keer noemde je mij de internetdokter, wanneer ik met mijn klachten lijstje bij je op spreekuur was. 

Jouw afscheid zal nogal wat mensen ook even stil doen staan bij het verleden. In die 33 jaar is het beroep van huisarts in veel opzichten veranderd. Er kwam een combinatie van huisartsen, je was er een van de oude stempel maar probeerde ook modern te zijn. Je zorgde er voor dat in Oldenzaal een gezondheidscentrum werd gebouwd. Jouw levenswerk, modern met veel disciplines rond zorg en welzijn. Jij bracht mij bij de diëtiste, de pedicure, de podotherapeut, en niet te vergeten, je zorgde er ook voor dat eens per kwartaal bij mij een apk gezondheidscontrole werd uitgevoerd. Je zorgde met anderen in jouw team dat er expliciet op mij werd gelet. Ieder kwartaal de Esther check, ieder kwartaal thuis de Margret controle en niet te vergeten de aandacht voor ouderengeneeskunde. De vele aandacht aan mij besteed heb je ook besteed aan die vele anderen, ouderen en jongeren in onze stad. Bedankt daarvoor. 

Inmiddels heb ik de overstap naar dokter Deterink al gemaakt. Ik ga er van uit dat ik bij haar in goede handen kom. Jij hebt er voor gezorgd dat twee deskundige dokters nu aan ons (mij) zorg en aandacht gaan geven. Je team zal je missen en jij het gezondheidsteam. Samen hebben ze onder jouw bezielende gezondheidszorg er voor gezorgd dat het goed voelde. Er komt een man bij de dokter die spreekt: Hans van Beek maak plaats voor je hobby, vakantie, fotografie. Het gaat je goed.

Reactie: knipkaatje@gmail.com

Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 5 uur geleden
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 6 uur geleden
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte gisteren
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10
Afbeelding
Goede Doelen Losser helpt St Märten aan een nieuwe keuken 19 apr, 14:07
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00