Afbeelding

Losser wil grensoverschrijdend werken aan duurzame energie

Algemeen

LOSSER - Duurzaam opgewekte energie is niet alleen een lokaal thema, maar ook eentje die grensoverschrijdende kansen biedt. Losser roept samen met Kerkrade, Emmen en de provincies Overijssel, Limburg en Drenthe op om uitwisseling van elektriciteit met Duitsland mogelijk te maken. Hiervoor is nieuwe wetgeving noodzakelijk.

Zowel in Nederlands als Duitsland kampt het grensgebied met overbelasting van het elektriciteitsnet. Door verschillen in vraag- en aanbodpatronen kan de beschikbare capaciteit aan beide kanten van de grens beter benut worden om dit te verbeteren. Concreet: in Nederland is de vraag bijvoorbeeld even hoger, waardoor Duitse stroom ingezet kan worden. En wanneer Duitsers meer stroom nodig hebben, leveren wij deze. Zo zouden op termijn vaker Nederlandse huishoudens op Duitse wind- en zonne-energie kunnen lopen wat weer gunstiger is voor het milieu.

Praktisch probleem
Hoewel dit op papier logisch klinkt, is dit in de praktijk lastig. De Elektriciteitswet van 1998 bepaalt namelijk dat elektriciteit alleen via verbindingen op het hoogspanningsnet geëxporteerd kan worden. Zo kunnen buurgemeenten onderling eigenlijk geen energie uitwisselen; het is een stuk complexer dan simpelweg een paar verlengsnoeren over de grens uitrollen. Er is ook geen verdrag om subsidies voor wind- en zonne-energie uit te wisselen. Dit soort zaken zou met nieuwe wetgeving opgelost moeten worden. Wat uiteraard niet alleen opgaat voor Nederland, maar ook aan Duitse zijde.

Experiment nodig
De gemeente Losser wil dat zij, evenals Emmen en Kerkrade, mogen experimenteren met nieuw beleid op dit vlak. De ambitie is voor Losser om samen met Bad Bentheim te kijken naar de mogelijkheden om een gezamenlijk energiepark te ontwikkelen. Hier kunnen dan diverse bronnen van duurzame energie toegepast worden om vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar af te stemmen. Kerkrade wil graag samenwerken met het Duitse Nivelsteiner Sandwerke energiepark en Emmen is sinds 2016 bezig met het project Smart Energy Region samen met de Duitse buurgemeente Haren.

Afbeelding
Gemeente wil wind-afspraken 36 minuten geleden
Het team van Kv Java met de overall overwinningsbokaal. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Weer sterk deelnemersveld bij het Hulsbeek Klootschiettoernooi 2024 38 minuten geleden
Diverse leden werden gehuldigd voor hun inzet.
EHBO Losser huldigt jubilarissen 40 minuten geleden
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 22 uur geleden
Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.
Losser werkt aan aanleg van nog veel meer kruidenrijk grasland 23 mrt, 14:35
Afbeelding
Meer ruimte voor ondernemers 23 mrt, 14:23
Afbeelding
Zeven woningen op oude plek van Martinusschool 23 mrt, 13:30
Afbeelding
Twente Adventure Race deze zaterdag 22 mrt, 15:00