Praktijktest CoronaMelder

TWENTE - Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de coronavirus-app CoronaMelder. Deze app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen.

Na de veldtest die in juli plaatsvond in Twente, wordt de volledige app vanaf 17 augustus in de praktijk getest in de regio. Hierbij wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Of je de app wilt gebruiken, bepaal je zelf.

Basisregels
Het coronavirus is nog steeds in Nederland. Ook in Overijssel. Daarom is het belangrijk alert te blijven en je te houden aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en was vaak je handen. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen. Alleen als nieuwe besmettingen snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen.

Groter bereik
CoronaMelder helpt hierbij. Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand bij wie je in de buurt zat in het openbaar vervoer die ook de app op zijn of haar telefoon had staan. Hierdoor bereikt CoronaMelder, ter aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD, ook mensen die een besmet persoon niet kent of herinnert. Doordat al die mensen zich eerder kunnen laten testen, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt.

Praktijktest in regio
Vanaf 17 augustus vindt in GGD-regio Twente een praktijktest plaats om te zien hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek. De CoronaMelder app is vanaf 17 augustus beschikbaar in de appstores. Alle inwoners van de veertien Twentse gemeenten kunnen deelnemen aan de test.

Meer berichten