Afbeelding

De nieuwe donorwet gaat op 1 juli in

Algemeen

TWENTE - Komende week gaat de nieuwe Donorwet in. Per 1 juli is de nieuwe wet van kracht, waarmee alle Nederlanders van 18 jaar en ouder automatisch orgaandonor zijn, tenzij zij een specifieke andere keuze aangeven. Ook u kunt uw wensen doorgeven via www.donorregister.nl

De nieuwe wet heeft een belangrijk doel, dat eigenlijk al vóór de invoering gehaald is. Voor veel mensen is de dood een ongemakkelijk onderwerp. Als uitvloeisel daarvan willen veel mensen eigenlijk ook liever niet praten en denken aan orgaandonatie. Dit heeft als praktisch gevolg dat van veel mensen simpelweg niet bekend is wat hun wensen zijn. Familie moet dan deze keuze maken, wat kan zorgen voor conflicten. Zo gaan eigenlijk nodeloos veel organen verloren die goed gebruikt kunnen worden om levens te redden.

Positief effect
Het afgelopen jaar is veel bereikt om deze discussie op gang te brengen en mensen zélf te laten kiezen. In januari 2019 had ongeveer 42 procent van de Nederlanders een keuze geregistreerd in het donorregister. In januari dit jaar was dit 49 procent. Met name het aantal mensen dat expliciet geen toestemming geeft nam toe. Dit is ook logisch - wie geen bezwaar heeft, hoeft onder de nieuwe wet niets te doen, hoewel dit wel verstandig is om ook familie duidelijkheid te geven. In het register kunnen mensen ook aangeven wat zij wel of niet willen doneren of wie bevoegd is om een beslissing te nemen. Verder interessant om te weten: vrouwen stonden vaker geregistreerd dan mannen (53 tegenover 43 procent) en geven vaker toestemming.

Regionale verschillen
In Twente zijn er ook regionale verschillen; zo hebben Bornenaren relatief het meest hun keuze aangegeven (54 procent), in Twenterand daarentegen heeft slechts 45 procent een keuze geregistreerd. De meeste gemeenten zitten nu rond de 50 procent.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Wandelen in het Dinkeldal 20 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56