Afbeelding

Twentenaar leeft ongezonder

Algemeen

TWENTE - De coronacrisis heeft ook een meetbare impact op de fysieke en mentale gezondheid van Twentenaren. De GGD Twente voert ook de komende tijd nog onderzoek uit naar de effecten van deze crisis.

In de periode van 17 tot en met 24 april werd een peiling gehouden onder ruim 2.800 Twentenaren. Deze vulden een uitgebreide vragenlijst in over hun belevenis van diverse gezondheidsaspecten. De GGD Twente vergelijkt deze cijfers dan ook met andere regio's en het doel is om Twentenaren zo goed mogelijk te blijven ondersteunen.


Minder bewegen
De meest voor de hand liggende conclusie is dat ongeveer de helft van Twentenaren minder sport en beweegt. Geen verrassing, aangezien vrijwel alle vormen van georganiseerde sport stil lagen. Daarentegen kozen veel anderen juist bewust voor wat meer beweging, bijvoorbeeld met wandelen en fietsen. Verder veranderde ook het eetpatroon; ruim 14 procent van Twentenaren is minder gezond gaan eten. Ruim 10 procent van respondenten gaf aan dat ze meer zijn gaan drinken. Eten en drinken zijn bekende methoden voor mensen om om te gaan met stress - hoe ongezond dit ook is. Karlijn Tijhuis, gezondheidsbevorderaar GGD Twente: “Het is juist extra goed om in deze tijd voldoende te bewegen. Op www.loketgezondleven.nl zijn veel tips te vinden om dichterbij of in huis te bewegen”.


Meer angst
Vergeleken met de rest van Nederland ervaren Twentenaren door de coronacrisis minder vaak problemen op het gebied van mentale gezondheid. Maar ook in Twente voelen inwoners zich vaker angstiger (34 procent), somberder (24 procent), meer stress (29 procent) en eenzamer (23 procent) in vergelijking met de periode voor de coronamaatregelen. Verder geeft 70 procent aan dat mensen vooral bij het boodschappen doen te dichtbij kwamen.


Doe mee
De GGD Twente nodigt u uit om zich aan te melden voor deelname aan eventuele vervolgpeilingen. Zo werd deze week de tweede peiling gehouden. Via www.ggdtwente.nl kunnen inwoners zich voor het panel aanmelden.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 1 uur geleden
Afbeelding
Wandelen in het Dinkeldal 6 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56