Het verscholen paradijs, de Beeldentuin Mariënheem is geopend

Achter ‘De Eikelhof’, winkel voor interieur, antiek en kunst, in Mariënheem ligt een waar stukje paradijs. Vanuit de ontvangstruimte kom je in de Beeldentuin ‘binnen’ onder een afdak van bloeiende Wisteria (Blauweregen). Voor je ligt een strak gemaaid grasveld met mooie waterpartijen en een Victoriaans prieel achterin. Dwalend door de tuin kom je ogen en oren te kort. Vlinders van glas geven kleurrijke schitteringen in de zon, beelden kijken zwijgend toe en ‘pas op!’ je struikelt bijna over een konijn.

In een park van zo’n drie hectare hebben Peter Groen en Ronald Eikelhof de Beeldentuin Mariënheem gecreëerd. ‘De Eikelhof’ is al jaren het familiebedrijf van Ronald en in 1993 konden de beide heren het terrein aankopen, waarna ze er een prachtig park aanlegden. Omdat ze in de zaak geen grote kunstobjecten tentoon konden stellen, kwamen ze op het idee die in het park te zetten. In 2012 was de Beeldentuin een feit en ze verwelkomen er sindsdien jaarlijks heel veel mensen.

“De mensen komen echt uit heel Nederland en soms zelfs uit België of Duitsland,” vertelt Peter. “Sommigen komen heel gericht om een beeld te kopen, anderen willen lekker dwalen door het park. We zijn open van april tot oktober en het is hier altijd prachtig.” Hij heeft gelijk. Het park ademt rust uit en de beelden nodigen je uit te komen kijken. Terwijl we nog zitten te praten dwalen mijn ogen rond en steeds valt me weer een ander beeld op. Er zijn grote beelden, kleine beelden, beelden van glas, keramiek of staal. Beelden met kleur of naturel. Beelden die mij wel aanspreken of helemaal niet. “Ja,” lacht Peter. “We hebben echt voor iedereen wel iets. En als er nu niets van je gading is, dan misschien volgend jaar wel. We werken samen met diverse kunstenaars uit Nederland en België en elk jaar wisselen we de beelden. Er zijn een paar kustenaars die hier goed verkopen waarvan we elk jaar wel beelden in de tuin hebben, maar er zijn er ook die hier een jaar staan met hun beelden en dan weer ergens anders exposeren. Zo kunnen wij variatie en kwaliteit blijven garanderen.”

Peter heeft duidelijk hart voor de zaak. Hij begroet bezoekers en wijst ze de weg. “Goed advies geven over de beelden, hoort er ook bij. Mensen hebben soms een specifiek beeld in hun hoofd en waar het thuis moet komen en als we daar dan over praten, krijg ik wel eens heel andere ideeën. Of ze vinden niet het perfecte beeld voor die plek, maar worden wel verliefd op een ander beeld. Dan kom ik met suggesties waar ze dat beeld kunnen plaatsen. Gewoon even op een andere manier kijken.”

Ronald houdt zich vooral bezig met interieurinrichting. ‘De Eikelhof’ heeft vrijwel alles op dat gebied, van meubels tot gordijnen en vloeren. Ze hebben naast een uitgebreide collectie antieke meubelen een mooie collectie eigentijdse meubelen.

Wie in deze vreemde tijd een verantwoord uitje wil maken, kan zeer goed terecht in de Beeldentuin, van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur, zeker nu de horeca weer voorzichtig opgestart kan worden! Kijk voor meer informatie op www.beeldentuinmarienheem.nl.

Meer berichten