Meer mensen speuren in de Twentse bodem

TWENTE - De afgelopen tijd zijn mensen meer op zoek gegaan naar alternatieve hobby's. Dingen die je alleen kunt doen, in de buitenlucht, het liefst wat dichter bij huis. Veel mensen ontdekten zo de metaaldetector als hobby.

De Detector Amateur, de grootste Nederlandse vereniging van hobbyisten op dit vlak, zag een grote ledenstijging. Maar ook de verkoop van detectoren aan gewone amateurs zat in de lift sinds de coronacrisis.

Wat mag?
Opmerkelijk genoeg is het zoeken naar metaal met een metaaldetector een relatief jonge hobby. In Nederland is het pas sinds de invoering van de Erfgoedwet in 2016 formeel toegestaan tot een diepte van 30 centimeter. Hiervoor was dit verboden, net als in veel andere Europese landen. Het werd in Nederland wel gedoogd, mits de hobbyisten zich aan diverse regels hielden. In principe mag men op de meeste openbare plekken gewoon zoeken met een metaaldetector. Op de website www.detectoramateur.nl staat een kaart met uitleg over plekken waar dit niet mag. Niet in alle gemeenten is dit toegestaan. Verder is het belangrijk om toestemming te hebben van de grondeigenaar. Wanneer men iets van waarde ontdekt, ontvangen de vinder en grondeigenaar beide de helft. Vondsten die dieper dan 30 centimeter lagen worden eigendom van de provincie.

Vondsten melden
In principe moeten alle vondsten die men doet gemeld worden. Maar gebruik hierbij wel gezond verstand; gevonden blikjes energiedrank en euromunten zijn niet van archeologische waarde. Wel kunnen vondsten van voor 1946 waardevolle informatie opleveren. Melden moet bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Wanneer u een echte 'schat' ontdekt moet u stoppen met graven en de gemeente inschakelen. Deze schakelt dan een archeoloog in. Laat verder het terrein waar u zoekt netjes achter en maak eventuele gaten dicht. Laat ook geen afval achter; ruim dus ook de gevonden blikjes en andere rommel netjes op.

Explosieven
In Twente ligt ook nog veel onontplofte en oude munitie in de bodem. Wanneer u munitie, wapens of menselijke resten ontdekt, bel dan de politie. Vervolgens worden explosieven veilig opgeruimd. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zag meer meldingen sinds de start van de crisis door de toegenomen zoekers.

Meer berichten