Gemeenten en politie waarschuwen: blijf alert op oplichting!

TWENTE - Deeze week waarschuwen gemeenten voor een nieuwe poging tot oplichting. Het TV-programma Opgelicht schonk er al aandacht aan: valse mails die van een deurwaarder afkomstig zijn. Gewiekste criminelen maken juist in deze crisistijd misbruik van mensen door hen op te lichten.

De waarschuwing voor valse emails betreft een email die afkomstig is van 'Loansma & Partners - Gerechtsdeurwaarders & Advocaten'. Hierin staat dat mensen nog onmiddellijk een bedrag moeten betalen in verband met een verhoging van de afvalstoffenheffing. Trap hier NIET in, zo waarschuwen de gemeenten. Het advies is de mail niet te openen en zeker niet te klikken op de link. Hebt u zo'n email ontvangen of andere twijfelachtige mails? Geef dit dan door bij de website www.fraudehelpdesk.nl ; zij verzamelen dit soort meldingen om er werk van te kunnen maken. De Twentse gemeenten benadrukken dat het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente op geen enkele wijze betrokken is bij de nepmails. Hebt u toch nog vragen met betrekking tot uw échte gemeentelijke aanslag? Neem dan contact op met het GBT via www.gbtwente.nl

Phishing
Er zijn de afgelopen weken ook geregeld andere pogingen tot fraude geconstateerd. Hierbij doen diverse varianten van bekende phishing-mails de ronde. Men kan dan zogenaamd bij de bank een 'antibacteriële bankpas' aanvragen, door op een link te klikken en in te loggen op een nepwebsite. De banken benadrukken dit uiteraard niet te doen.

Babbeltrucs
Het is verder belangrijk om juist nu ook alert te blijven op babbeltrucs aan de deur. Ouderen zijn helaas vaak geliefd slachtoffer voor deze criminelen, maar ook veel jongere mensen worden jaarlijks slachtoffer. Er zijn veel varianten; vaak doen mensen zich voor als bijvoorbeeld zorgmedewerker, wijkwerker of men komt met een andere smoes aan de deur om zo binnen te komen. Kent u de persoon niet die aan de deur verschijnt? Laat ze niet binnen en neem contact op met de organisatie waar ze van zeggen te zijn. Bij onveilige situaties kunt u ook direct bellen met 112 om de politie in te schakelen.

Meer berichten