Afbeelding

Veiliger oversteken op de Gronausestraat

Algemeen

LOSSER - De gemeente Losser is volop bezig met de herinrichting van het centrum. Het centrumplan heeft een bijzonder brede insteek, die gericht is op een aantrekkelijk en leefbaar centrum dat ook nog eens goed bereikbaar is. Ook op het gebied van verkeersveiligheid worden veel aspecten tegen het licht gehouden.

De Gronausestraat is dé belangrijke doorgaande route in Losser. Een weg waar veel verkeersstromen samen komen, maar ook een weg die gebruikers nu regelmatig als gevaarlijk ervaren. Naar aanleiding van deze gevoelens van onveiligheid kwamen er ook vragen vanuit de gemeenteraad aan het college van Burgemeester en Wethouders: is de huidige situatie écht zo onveilig en wat kunnen of moeten we doen om dit te verbeteren?

Onderzoek
Eén van de mogelijke opties die onderzocht werden zijn het verlagen van de maximumsnelheid op deze doorgaande weg. Deze is nu ingericht als een 50-kilometerweg. In de vele gesprekken voor het huidige herinrichtingsplan kwam naar voren dat het wenselijk is om deze huidige maximumsnelheid te handhaven. De inrichting van de weg was in het verleden namelijk gebaseerd op de eisen voor een 50-kilometerweg. Bijvoorbeeld dat de kruispunten als voorrangskruispunt uitgevoerd moeten worden. Het verlagen van de snelheid naar 30 kilometer per uur klinkt in theorie als een goede oplossing. Echter zou dit betekenen dat de voorrangssituaties hiermee verdwijnen en de kruispunten ongeregeld worden. En dit resulteert dan weer in onveilige situaties omdat veel mensen de geldende regels al onvoldoende beheersen.

Meer zebrapaden
Ook de plaatsing van meer zebrapaden voor voetgangers werd besproken. Op basis van landelijke richtlijnen blijkt dat het niet nodig is om extra zebrapaden aan te leggen - maar de gemeente gaat dit tóch doen. Wethouder Van Essen benadrukt dat de gemeente namelijk veel meldingen kreeg dat mensen dit onveilig vinden. Zebrapaden bieden een groter gevoel van veiligheid. Daarom komen er nieuwe zebrapaden bij de kruising Gronausestraat/Raadhuisstraat/Muchteweg, en op de Gronausestraat ter hoogte van de nieuwe toegang naar het park 'De Drie Bogen'.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10