<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlosser.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto:

Column: Tevreden? Jazeker, maar...

Er verandert nogal wat in het leven van de toekomstige ouderen. Ze moeten langer blijven doorwerken en zijn niet verzekerd van een waardevast pensioen.

Anders was het 25 jaar geleden toen kon ik kiezen, doorwerken of gebruik gaan maken van de regeling 40 dienstjaren. Met daarbij de zekerheid van een gegarandeerd pensioeninkomen en aangevuld met de AOW, zag de toekomst er zeer rooskleurig uit.

Ook nu in januari 2020 krijgt men bij de AOW er weer een paar euro per maand bij. Ja, de belastingen gaan omhoog per 1 januari, dus het haalt niet veel uit. Tevreden? Jazeker. Wij ouderen zijn geen mopperende groepering die gestoken in gele hesjes op weg moet naar het Malieveld. Anders was het met de actie tegen de kruisraketten. Daar gaven wij, toen nog jonger en zelfverzekerder, wel gehoor aan. En ook toen stadsgenoot Herman Bode ons opriep om naar de Dam te komen, toen gingen we naar de Dam. Daar ben ik nog steeds trots op, dat ik toen mijn steun heb betuigd.

Gaat het over welvaart en welzijn en moet ik een keuze maken, dan staat welzijn bij mij voorop. Ja, de koopkracht van gepensioneerden daalt terwijl die van werkenden groeit. Toch valt waar te nemen dat door de bank genomen de 60-plussers tevreden zijn en dat de laatste jaren de tevredenheid ook nog eens is toegenomen. De aandacht die gegeven wordt en moet worden is de zorg om de eenzame oudere. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, zelfstandig maar wel genieten van de dingen om je heen. Er is zoveel aanbod om deel te nemen en de eenzaamheid te doorbreken.

Mijn dagelijkse opdracht is, en dat zou ook uw opdracht kunnen zijn mede-senioren, probeer het vanuit je eigen kracht, ondanks de beperkingen die er zijn. Sluit je niet af, trek eropuit, aandacht voor jezelf maar ook voor die ander. Samen een kopje koffie drinken in de stad, even zitten mijmeren op het terras, voor je uitkijken, mensen waarnemen en zien waar ze, toch zo druk mee zijn.

Mijn ex-werkgever heeft het nog steeds goed met mij voor; een goed pensioen, deels vrij reizen zowel in binnen alsook in het buitenland. Toch worden wel en opnieuw de zorgkosten hoger. De oorzaak is de vergrijzing zo schrijft men. Dure medicijnen en een betere kwaliteit van de zorg leiden tot deze verhogingen. De vraag naar zorg groeit. Het begint te knellen, zo moet ik nu al ruim vijf weken wachten op het plakken van mijn band (liesbreuk). Zowel links als rechts om, ontstaan er wachtlijsten. Ook daar moet je als oudere wel mee kunnen omgaan. Wat mij echter wel mede tot tevredenheid blijft stellen, is dat de overheid extra gelden ter beschikking gaat stellen om de problemen in de jeugdzorg te gaan oplossen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en daar moeten we onze aandacht met zijn allen oprichten.
De overheid, het onderwijs, de ouders, ja eenieder in de samenleving. Muziek op de basisscholen laat andere geluiden horen. Muziek maakt blij en muziek maakt vrij. Samen gaan we het nieuwe jaar in, met die gedachte, vrij zijn, wens ik u allen een voorspoedig 2020.

Kaatjeknip, januari 2020


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlosser.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195440&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlosser.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195428&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlosser.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>