Afbeelding

Twentse Wens Ambulance is een uniek project

Algemeen

LOSSER - De Stichting Twentse Wens Ambulance is een non profit organisatie en wordt bemand door vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Ronald Tiemes. Hij is chauffeur van de ambulance en vertelt vol trots over zijn ervaringen.

Ronald: "Het is bijzonder dankbaar werk. Het doel van de wens ambulance is (terminaal) zieke mensen of mensen die alleen liggend vervoerd kunnen worden nog een grote wens in vervulling te laten gaan. Dit vervoer kan meestal niet met een gewone ambulance en bovendien is het voor deze mensen onbetaalbaar. We beschikken over drie ambulances. De nieuwste hebben we zelf gefinancierd. Die noemen we de familie-ambulance. Die biedt zelfs plaats aan een ziekenhuisbed."

Uitval plek is Hengelo
De ambulances staan in een prima uitgeruste garage aan de Krabbenbosweg in Hengelo. Daarin hebben ze ook alle faciliteiten die ze nodig hebben.

Wens indienen
Ronald: "Via onze website kun je een wens indienen. Als dat niet lukt, dan kan het ook telefonisch. Onze wenscoördinatoren beoordelen het verzoek nauwkeurig, omdat er ernstige gevallen bij zijn. In zo'n geval gaat er ook een verpleegkundige mee. De bestemmingen die worden gevraagd hebben in principe geen limiet. Ze zijn zelfs in Noorwegen en op de Alpe d'Huez geweest."

Soms heel emotioneel
"Als begeleider moet je soms de knop wel even omzetten. Als iemand vanuit een hospice nog een laatste keer naar zijn huis wil, heeft dat een behoorlijke impact, ook voor de begeleiders. Maar aan de andere kant is het ontzettend dankbaar werk. Ik voel me na zo'n dag met de ambulance heel gelukkig."

Samenwerking
Er is een soort samenwerkingsverband met andere wens-ambulance organisaties in het land. Is er ergens een ambulance te weinig, dan wordt er onderling gecommuniceerd om alles toch rond te krijgen.

Kosten
Het zal duidelijk zijn dat het een en ander nogal was kosten met zich meebrengt. Ronald hierover: "In principe zijn alle ritten met de wens-ambulance gratis. En dat geldt voor iedereen, ongeacht het inkomen. Uiteraard zijn we afhankelijk van sponsoren om dit te kunnen doen. Gelukkig zijn er wat grote bedrijven die ons financieel bijstaan, maar ook giften van particulieren zijn erg welkom."

In contact komen
De website van de Twentse Wens-ambulance kun je vinden bij www.twentsewensambulance.nl of telefonisch op nummer 074-2051818. Daar wordt uitleg gegeven en wordt je verder geholpen.

Zou u ook sponsor willen worden, dan zijn bovengenoemde contactadressen daarvoor bereikbaar.

Artikel door Henri Schuite

Afbeelding
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 14 uur geleden
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 14 uur geleden
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 15 uur geleden
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 16 uur geleden
Afbeelding
Goede Doelen Losser helpt St Märten aan een nieuwe keuken 16 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 16 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 17 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 17 uur geleden